AIDS-ből elmebaj

2019. november 06. 02:16

A rettegett AIDS sok esetben már megnyugtató módon kezelhető – de a vírus újabb és újabb mutációkkal próbál túljárni az emberi test és az orvostudomány eszén, amivel magyar kutatók is foglalkoznak.

2019. november 06. 02:16
null
Gózon Ákos

Az AIDS-ről, erről az 1980-as években megismert, rettegett immunhiányos betegségről azt hittük, már mindent tudnak a kutatók. Ám aztán új formáját mutatták ki: a központi idegrendszert érintő agyi változatát. A demenciát, értelmi leépülést, memóriavesztést, koncentrációs, gondolkodási és kognitív problémákat okozó kór megismerésében egy magyar kutató is kulcsszerepet vállal.

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) kórokozója a HIV (emberi immunhiányvírus). Aki HIV-vel fertőződött, nem feltétlenül lesz AIDS-es, ugyanis a betegség a 21. századi modern gyógyászatnak köszönhetően jól gyógyítható a fejlett országokban. A probléma inkább ott jelentkezik, ahol nincs megfelelő kezelési lehetőség, pénz, információ, és a higiénia hiánya is fokozza a betegség kockázatát – szögezi le Tóth Petra, a Strasbourgi Egyetem Sejtszintű és Integrált Idegtudományi Intézetének docense.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!