Figyelmeztetett a Pécsi Tudományegyetem: új betegségekkel kell számolni a közeljövőben

2024. április 02. 19:33

A kutatók tájékoztatták a lakosságot a hatékony védekezés érdekében.

2024. április 02. 19:33

A nyitókép illusztráció. Fotó: SOOS LAJOS / POOL / AFP

Hosszabb lett a szúnyogszezon Magyarországon a korábbi évekhez képest, emiatt számítani lehet új betegségek megjelenésére – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a PTE-n működő Virológiai Nemzeti Laboratórium betegségvektorokkal foglalkozó kutatócsoportja

másfél évtizede követi nyomon a magyarországi csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiemelték, hogy kutatási eredményeik és megfigyelések alapján a szúnyogok jelenléte már nemcsak a tavaszi, nyári hónapok sajátja, az olyan inváziós fajok, mint a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető, az ázsiai tigrisszúnyoggal pedig október végéig is lehet találkozni.

Ennek okai az enyhe telek mellett a házak tövében álló esővízgyűjtők, a kertekben sok helyen nehezékként használt gumiabroncsok, és az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyeként szolgáló üvegházak, áruházi dísznövényosztályok temperált környezete – mutattak rá.

Hangsúlyozták, hogy a tudományos eredmények és az európai tapasztalatok azt jelzik előre, hogy

a következő években egyre inkább számítani kell a jelenség fokozódására és végül új betegségek megjelenésére is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok ellen, ráadásul komoly ökológiai veszteséggel is jár, melynek felméréséhez a kutatók a lakosság segítségét kérik a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvétellel.

Kitértek rá, hogy a megoldás a kezünkben van: a lakosság rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat az olyan telefonos applikáció használatával, illetve közösségi tudományos programokban való részvétellel is, mint a Mosquito Alert applikáció vagy a Pécsi Szúnyog internetes oldal.

Egyetlen elhanyagolt kertben több ezer csípőszúnyog kelhet ki és keserítheti meg a környéken élők mindennapjait,

ezért a kertek tudatos rendezésével, a szúnyogbölcsők felszámolásával vagy biológiai kezelésével megelőzhető a szúnyogok inváziója

– hívták fel a figyelmet.

Hozzátették: a kutatócsoport a Pécsi Szúnyog közösségi oldalon számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal és környezetbarát megoldási javaslattal is segíti a lakosságot a hatékony védekezésben.

(MTI)

***

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­s­­ ­­­l­­á­­n­­y­­­o­­­k­ ­­v­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
törölt felhasználó
2024. április 03. 11:25
https://markcrispinmiller.substack.com/archive https://www.midwesterndoctor.com/archive https://lionessofjudah.substack.com/archive https://sagehana.substack.com/archive https://rayhorvaththesource.substack.com/archive .
5m007h 0p3ra70r
2024. április 03. 07:29 Szerkesztve
>>>Zsolakomarom 2024. április 02. 20:29 most h mindenki bekapta az oltaskat, tele vagyunk uj betegseggel<<< Na mesélj, mit kaptál el!? Már az apád faszán kívül, amit kétmarokra szorítasz.
5m007h 0p3ra70r
2024. április 03. 07:28
>>>gilou-au-clavier 2024. április 02. 20:31 Tök fölösleges, a bunkoid-nácoid fideszmagyar kommentelőpöce sokkal jobban ért hozzá.<<< Aminek aktuálisan te is az aktív része vagy ezekkel a mondataiddal. Üdvözöllek és gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!