Kiszivárogtak a részletek: így módosulhat az Alaptörvény

2024. február 08. 17:57

A miniszterelnök szerint egyértelmű helyzetet kell teremteni a kérdésben.

2024. február 08. 17:57

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Orbán Viktor csütörtökön Facebook-oldalán közölte: olyan alkotmánymódosítást nyújtott be, amely „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”
 

Ezt is ajánljuk a témában


A Magyar Nemzet csütörtöki cikkében azt írja: a szerkesztőség birtokába kerültek a fent említett módosító javaslat részletei, amelyek szerint a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet olyan személyek, akik kiskorú személyek sérelmére követtek el szándékos bűncselekményeket. Vagyis amennyiben az Országgyűlés megszavazza az alkotmánymódosítást, 

a jövőben a köztársasági elnöknek nem lesz joga kegyelmet adni olyan elítélteknek, akiket pedofíliával kapcsolatos bűncselekmények ügyében ítélték el.

A portál információi szerint az alkotmánymódosítást a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül kialakult vitával indokolták. „Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól” – áll a módosítási javaslat indoklásában, amely szerint egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak.

Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem!”

– fogalmaznak továbbá a dokumentumban. 

Egyértelműsíteni kell a helyzetet

A Magyar Nemzet szerint az alkotmánymódosítás rendelkezik arról is, hogy mit kell tennie a köztársasági elnöknek az olyan, folyamatban lévő kegyelmi kérelmekkel kapcsolatban, amelyekben egy kiskorú személy sérelmére elkövetett bűncselekmény esetében nyújtanak be kérvényt. Az átmeneti rendelkezések ugyanis egyértelműsítik, hogy 

a már folyamatban lévő kegyelmi ügyekben is alkalmazni kell a kiskorúakat védő, kegyelmet kizáró rendelkezést. 

Mint ismert, a miniszterelnök az alkotmánymódosítás bejelentésekor a következőket mondta. „Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani, vagy miszlikbe kell vágni, ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2024. február 09. 09:58
Hát ezt a helyzetet csak úgy lehetne feloldani, hogy a Köztársasági Elnök kitünteti Novák Katalint.
states-2
2024. február 09. 04:30
A komcsik semmilyen gyerekvédelmi törvényt nem szavaztak meg, sőt agyba-főbe támadták, évek óta mentegetik, magyarázzák a pedofíliát, most meg eljátsszák a bazári majmot. El kell terelni a figyelmet Karógeri 900 millás nejlonzacskójáról. A komcsinál nincs undorítóbb emberfajzat.
JohnnyFirpo77
2024. február 09. 00:13 Szerkesztve
csapláros - JohnnyFirpo77 2024. február 08. 22:39 "A faszt nem volt. A felmentés KÉRELEMRE megy, amiben MEG KELL INDOKOLNI, hogy miért is kér valaki, vagy kérnek a nevében valakik (a törvény által nevesítetten) kérelmet." Én a köztársasági elnök indokolási kötelezettségéről beszéltem. "A miniszter a kegyelmi kérelmet minden esetben felterjeszti a köztársasági elnökhöz, aki indokolási kötelezettség nélkül dönt." https://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/tajekoztato-az-altalanos-kegyelmi-eljarasrol
csapláros
2024. február 08. 22:47 Szerkesztve
Claudius1csapláros 2024. február 08. 21:46 ..."te ökör vagy pedofideszjobbágy, az is maradsz. Alaptörvényt módosítanak faszfej. Iratkozz be .... nem is tudom hova, mert ekkora tulokkal sehol sem tudnak semmit kezdeni, talán 5. osztály, de ne ronts meg a piciket, mert nem lesz kegyelem."... Beszoptad a faszt rendesen. MIT módosítanak az Alaptörvényben??? Azt, hogy pedofiloknak (helyesen) NEM LEHET kegyelmet adni. Vagyis, hogy MEG KELL ŐKET BÜNTETNI! Kinek a NYOMÁSÁRA? A nemzetáruló liberálnáci ballibbant csürhéd nyomására, aki miért indíttatott kötelezettség szegési eljárást az Uniónál korábban??? Hogy töröljék el a PEDOFILTÖRVÉNYT, ami a pedofilok MEGBÜNTETÉSÉT rendeli el! Innentől, a pedofiltörvényt a TI nyomásotokra TI tettétek ELTÖRÖLHETETLENNÉ, most, szembefordulva a mellétek álló uniós liberálnáci buzi diktátorokkal!!! Kac-kac húgyagyú értetlenkedő balfasz fia az anyádnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!