A magyar haderő-fejlesztés fontos állomása a Svédországgal kötött megállapodás

2024. február 24. 07:45

Jelentős előrelépés és összhangban van a kormány haderő-fejlesztési céljaival az újabb Gripen vadászgépek beszerzése, amelyről pénteken állapodott meg Magyarország és Svédország. Mutatjuk, mit kell tudni a Gripenekről.

2024. február 24. 07:45

A védelmi együttműködés terén két fontos megállapodást is aláírt pénteken Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Az együttműködés keretében négy új Gripen vadászrepülőt szerez be Magyarország, valamint a korábbi Gripen-szerződést is meghosszabbította a két ország. A Gripenekhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról is új szerződés született, beleértve a kiképzéseket is. Emellett megállapodás született egy mesterséges intelligenciát kutató és fejlesztő intézetről is a Gripeneket gyártó SAAB részvételével.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország és Svédország több mint száz éves közös diplomáciai múlttal bír, napjainkban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok a leghangsúlyosabbak. Kiemelten fontos a svédekkel a rendszerváltás után kialakult védelmi- és biztonságpolitikai együttműködésünk is.

Jelenleg a Gripen az egyedüli vadászgéptípus a Magyar Honvédség flottájában.

Hosszú múltja van a svéd-magyar katonai együttműködésnek

A rendszerváltást követő években többször is felvetődött, hogy a svéd SAAB gyárat is magában foglaló Wallenberg csoporttal együttműködve Magyarországon gyártsanak Gripen-alkatrészeket, ám ezek a tervek nem valósultak meg. A Gripenek mellett először 1995-ben foglalt állást hazánk, egy szándéknyilatkozat formájában. A beszerzésre ugyanakkor az első Orbán-kormány 1998-as hivatalba lépéséig várni kellett. A magyar kormány a beérkező ajánlatok közül végül a sokak által befutónak gondolt holland F-16-ososok helyett tizennégy JAS-39 Gripen beszerzése mellett döntött – idézte fel az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A tizennégy Gripen beszerzéséről szóló, és az ehhez kapcsolódó megállapodások 2001-ben léptek életbe. A teljes flotta 2008-ban állt hadrendbe, 2010 óta pedig – a MIG-29-esek kivonásával – a Gripen maradt a magyar légierő egyeduralkodó típusa. Az újabb Gripenek beszerzése régóta szerepelt a kormány tervei között, a haderő-fejlesztés fontos részeként.

Minden, amit a Gripenről tudni kell

A JAS-39 Gripen egy könnyű, egyhajtóműves, többfunkciós vadászrepülőgép, amelyet a svéd Saab csoport gyárt. 1997-ben állították hadrendbe a Svéd Légierőnél. Magyarországon kívül Svédország, Csehország, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld légierejében üzemelnek Gripenek. A jelenleg a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 14 darab JAS-39 Gripen C/D vadászrepülőgépet Svédországtól lízingeljük – idézte fel az Oeconomus.

 

A Gripen beszerzés a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség legnagyobb haderőfejlesztése volt, amely egyben a keleti haditechnológiával való szakítás volt. A Gripenek logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szól, ezt követően a vadászgépek végleg magyar tulajdonba kerülnek.

Erősebb lesz a honvédség

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Hír Tv-nek kiemelte, hogy a Gripen-üzlet mindkét fél számára előnyös lehet, hiszen a svéd hadiipar is nyer vele és a magyar honvédség is így erősebb képességekkel rendelkezik. Ezek a repülőgépek többfunkciósak: alkalmasak levegő-levegő harcra, csapásmérésre földi célpontok ellen, de szárazföldi műveletek fedezésére is kiválóan alkalmasak. Előnyük, hogy nagyon egyszerűen átfegyverezhetőek, tehát gyorsan, könnyen lehet a flottát újabb feladatokra is felkészíteni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Gripen-üzletről elmondta, ezzel erősödik Magyarország légierejének képessége, az ország légterének nemzeti- és NATO-elvárások szerinti védelme. A csúcstechnológiás, többfunkciós harcászati repülőgép kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mind a légiharc, mind a földi célpontok elleni hatékonyság, mind pedig az üzemeltetés terén.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Getty Images

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2024. február 24. 13:11
ha a teljes flotta gripen e-re cseréjét hisztizte volna ki a kövér cigány, arra azt mondtam volna, hogy az legalább valami.
llnnhegyi
2024. február 24. 09:30 Szerkesztve
Mit keres ott, Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter szélhámos... Qadokkal menne Csádba.... "Békepárti kormány katonai missziót akar odaküldeni!!!! Beteg agy!" Afrikába, Csádba. ------------ Máté László tevetejport adna 1,5 milliós menekültnek.?? Mikortól????!!!! A kegyelmet is ő szervezte..? Kirúgni!!
counter-revolution
2024. február 24. 09:30
Alakul a KF–21, a szegény ember F-35-je. Az esélyes váltótípusnak, a Block 3 már lopakodó lesz. Addig kihúzzuk ezekkel.
RasPutin
2024. február 24. 09:01
. A jelenleg a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 14 darab JAS-39 Gripen C/D vadászrepülőgépet Svédországtól lízingeljük Pótolták a 2 leesett Gripent azóta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!