Kiderült, hogy mikortól vezethetik be Magyarországon a kötelező üvegvisszaváltási rendszert

2023. december 13. 15:05

Áder János szerint a cégek lobbizása miatt nem indulhat el időben a kötelező üvegvisszaváltási rendszer.

2023. december 13. 15:05
Balogh Borsa
Balogh Borsa

Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Áder János a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik november végi rendezvényén felvetette a gyártók felelősségét is, amiért a kötelező betétdíjas rendszer magyarországi bevezetése január elseje helyett várhatóan július elejétől lép életbe. Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Mikor indul a kötelező üvegvisszaváltási rendszer?

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tervei szerint 2024. április 1-jétől magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé, hogy a kötelező italcsomagolás-visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó kisebb üzletekből begyűjtsék a fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket – mondta a MOHU Gyártói felelősségi rendszerek vezetője egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Január 1-től pedig új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, 

azaz minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. Vásárláskor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszavitte a palackot. 

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező lesz visszaváltó automatákat üzemeltetni, ezeket a MOHU Zrt. biztosítja. A visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó, 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű üzleteknek szintén automata üzemeltetését javasolja a hulladékgazdálkodási társaság, a 200 négyzetméter alatti boltok esetében ugyanakkor gazdaságosabb a kézi visszaváltás, majd a hulladék mobil begyűjtése.

Nyitókép: Pixabay

***

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 13. 19:45
Szerintem még 2-3 év.
robogo72
2023. december 13. 19:37
Ha bemegyek a madaras tecsóba, önkiszolgáló kasszánál fizetek és kihozok 1 tálca sört. A vásárlótérben így eltöltök kb 5 percet, és 24 visszaváltandó egységgel távozom. Tehát 24 egység/5 perc az output. Ha legközelebb megyek, ott kell lennie egy gépnek, ami kb ekkora sebességű input-ot biztosít nekem, és még egy csomó hasonszőrűnek, különben az output több lesz, mint az input, ami felhalmozódást jelent. De nem lesz ott. annyi gép. Elromlik, új software nem tökéletes, stb. Sor lesz. Meg idegbaj, meg agyvérzés. Mondhatnánk, hogy üveges sört kell venni (egyébként mindig azt veszek), de arra ugyanez igaz. És nem tudok jobbat.
Dr Bubo
2023. december 13. 17:20
Nyár óta nem lehet visszaváltani az alu dobozokat a szupermarketekben, a szemetesek meg csordultig vannak! Eddig ez az eredmény...
Zsolakomarom
2023. december 13. 17:18
Kiderult, Szlovakiaban mar 2 eve mukodik a rendszer. Mint mindig, a magyarok lemaradtak mint a borravalo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!