Itt az új törvényjavaslat: szigorodnak a külföldi állampolgárok itt tartózkodási feltételei

2023. november 15. 08:05

A törvényjavaslat szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

2023. november 15. 08:05

Az új, átfogó idegenrendészeti törvény a tervek szerint egyértelműsíti majd a Magyarországon való tartózkodás és munkavállalás feltételeit. Az indoklás szerint a növekvő migrációs nyomás miatt van szükség a szigorításra – írta meg a Magyar Nemzet.

A törvényjavaslat szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

A törvény továbbá egyértelművé teszi majd, hogy 

vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet majd alkalmazni.

A vendégmunkások tehát csak korlátozott ideig tartózkodhatnak az országban, ezt követően el kell hagyniuk Magyarországot. „A magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog! Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon” – áll a preambulumban. 

A törvényjavaslat leszögezi, hogy harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén csak a magyar állam engedélyével tartózkodhat vagy vállalhat munkát, és kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe.

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. november 15. 12:18
A munkanélküliséget nem lehet és nem is kell teljesen bedugni.
bornemissza-3
2023. november 15. 12:14
Ez a betöltetlen állás kérdés a mai modern világban annál azért komplikáltabb. Tehát ha van százezer betöltetlen hitech informatikusi állás, akkor jöhet százezer albán pék? Betöltetlen állások azért vannak, mert arra a munkakörre nincs elég vagy elégé kvalifikált munkaerő, miközben más szakmákban meg munkanélküliség van. Mellesleg ha százezer hiányzó informatikus helyére hoznak ide indiai informatikusokat, akkor azzal a verseny is csökkenni fog és azzal együtt minden magyar informatikus fizetése is. És így még többen fognak közülük elmenni külföldre dolgozni több fizetésért. Ami megint hiányt generál, és még több vendégmunkást.
ghelmddfd
2023. november 15. 10:36
tt az új törvényjavaslat: szigorodnak a külföldi állampolgárok itt tartózkodási feltételei --------------- Ezt a nyelvet nem rakem, magyarul, de mást rekkve, hisz a fenti halandzsa: rakványregyó: dernyednek a külfeldi vagy alandafeldi libcsik itt vesző, veszti felraktái. A tarvány, nem ö-vel a szántott feld, javaslatja stak a libcsinek van, magyarnak regyó, nem szigor, hanem dernya, a föld magyarlösza, ö-vel, így feld, alanda is rakta, a tartózkod egy bullshit németizmus így magyarul, ősmagyar veszti, vagy itt vesz.
Genusnextgen
2023. november 15. 10:29
Vajh meglesz-e a kipcsak-cigány által áhitott 500.000 migránsotok Buksikáim?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!