Társadalmi minimumot!

2023. július 04. 01:43

Ez a néhány perces jelenet számtalan tanulsággal szolgálhat, sok szempontból állatorvosi ló az eldobott csikkel, a cigarettázó szoptatós anyukával, a kiabálással és káromkodással.

2023. július 04. 01:43
null
Borsodi Attila
Borsodi Attila
Magyar Nemzet

„Nevezhetjük szakmai ártalomnak, de ha úgy alakul, hogy valamiért egy számomra idegen helyre kerülök, és néhány percnél több időt kell várakoznom egyedül, rögvest előbújik a riporteri énem. Elkezdem fürkészni, feltérképezni a környéket, az épületeket, a növényvilágot és mindenekelőtt az embereket, legfőképpen a viselkedésüket.

Nem volt ez másképpen legutóbb sem, amikor váratlanul egy vidéki nagyváros vasútállomásán kellett bő negyedórát ácsorognom. Alig telt el egy-két perc, amikor megpillantottam egy felém közeledő fiatal párt, amelynek férfitagja babakocsiban egy néhány hónapos gyermeket tolt. A mellettem levő jegykiadó automatákhoz igyekeztek. Amint mellém értek, az anyuka szívott egy utolsó slukkot a cigarettájából, majd hanyag eleganciával a járdára pöccintette a csikket, noha a legközelebbi kuka mindössze öt-hat méterre volt tőle.

Izmos párja is cigarettázott, de közben jegyet vásároltak, amin csakhamar hangosan összevesztek. A férfi mondott egy cifrát, de mégiscsak megvette a jegyet a nőnek, majd mivel külön vonatra szálltak, el is köszöntek egymástól. A férfi búcsúzóul – az asszonyt mintegy útba igazítva – ráhúzott egy méreteset párja hátsójára, majd adott egy cigarettafüstös puszit a babának. Ezután pedig a férfi végignézte, ahogy a nő a nyakába kapja a babakocsit, majd körülbelül ötven lépcsőfokon keresztül felfelé cipeli a felüljáróra. Nyilvánvalóan ugyanennyi lépcsőfok vezetett lefelé is a peronhoz…

Ez a néhány perces jelenet számtalan tanulsággal szolgálhat, sok szempontból állatorvosi ló az eldobott csikkel, a cigarettázó szoptatós anyukával, a kiabálással és káromkodással vagy éppen azzal, hogy nem a bivalyerős férfi, hanem a (nem csak hozzá képest) törékeny párja cipelte a felüljáróra le és fel a babakocsit.”

 

Nyitóképen: Az ajkai vasútállomás 2023. június 16-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
varga65422
2023. július 04. 17:24
Nem teljesen a véleményhez tartozik, egy régebbi komment, valamely jászapáti cigány vendettához, de elgondolkodtató, és valós: "Jászapáti, 10 ezer lakos, 20-25% cigány. Jászjákóhalma felől beérve, balra, igazi retek cigánytelep fogadja az utazót. A templomig elérve, a járdán, legalább 8-10 horda számlálható: 16 éves, áldott állapotban lévő cigány kismama, babakocsit tol, körötte purdék futkosnak, verekednek, szemetelnek. Elől halad a molett cigány édesapa, 3 kg aranylánc a nyakban. Mindenki dohányzik, a purdék is. Ez a "szebb jövő"?
olvaso9
2023. július 04. 06:49
Más kultúra. Kultúrák, ha találkoznak.... Sokáig (évszázadokig) tart a beilleszkedés.... de legyünk türelmesek, segítők...
Cserna János
2023. július 04. 02:20
Azt sejdítem, hogy a kedves pár cigány volt. Ha nem, elnézést kérek. Igen meglepne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!