Moszkva-barát lobbihálózat az Európai Unióban: Magyarországról még csak KGBélát emlegetik

2023. február 07. 17:04

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project riportja azt mutatja be, miként hálóztak be európai uniós politikusokat Kremlhez közel álló lobbisták. Az exjobbikos, immár momentumos Stummer János a nemzetbiztonsági bizottság elé vinné az „ügyet”, fideszes EP-képviselőket akar átvilágítani. Volt párttársát, Gyöngyösi Mártont, aki szavazatot is számlált az EU által el nem ismert bábállamokban, viszont nem vizsgálná.

2023. február 07. 17:04
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Majd egy évvel Oroszország ukrajnai háborújának kitörését követően jelent meg az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi csoport riportja. Arról írnak, miként hálóztak be európai uniós politikusokat Kremlhez közel álló lobbisták, hogy

azok bizonyos szolgáltatás ellenében legitimálják az aktuális orosz törekvéseket.

Így például a Krím-félsziget 2014-es annexiójának elismerését; vagy az elcsatolás miatt elrendelt nyugati szankciók eltörlését.

A szervezet közelmúltbeli példaként hozza fel Stafano Valdegamberi szélsőjobboldali olasz politikus egyik véleménycikkét, amelyben kritizálta azért kritizálta az EU-t, mert a közösség Oroszországot terrorista államnak deklarálta.

Az OCCRP (ukrán hackerek által korábban kiszivárogtatott) e-mailek alapján be is mutat egy titkos orosz lobbiszervezetet, amely több szálon kötődik a Kremlhez. Ez a csoport az úgynevezett a Politikai Témák Nemzetközi Ügynöksége (International Agency for Current Policy), amelynek koordinátora a moszkvai törvényhozás munkatársa, a szervezet koordinátora: Szargisz Mirzakanijan.

Az Index vonatkozó cikke kiemeli, bár a levelek számos bizonyítékot tartalmaznak arról, hogy az orosz lobbisták pénzt terveztek fizetni a politikusoknak, beleértve a kulcsfigurák tiszteletdíjának listáját és az utazási tervek költségvetését; pénzügyi dokumentumok vagy bankszámlakivonatok, amelyek bizonyíthatnák, hogy a kifizetések valóban megtörténtek, nincsenek köztük. Ahogy az sem egyértelmű, hogy a Mirzakanijan-féle orosz lobbiszervezet továbbra is aktív-e.

, bár a levelek számos bizonyítékot tartalmaznak arról, hogy az orosz lobbisták pénzt terveztek fizetni a politikusoknak, beleértve a kulcsfigurák tiszteletdíjának listáját és az utazási tervek költségvetését; pénzügyi dokumentumok vagy bankszámlakivonatok, amelyek bizonyíthatnák, hogy a kifizetések valóban megtörténtek, nincsenek köztük. Ahogy az sem egyértelmű, hogy a Mirzakanijan-féle orosz lobbiszervezet továbbra is aktív-e.

Mely országok lehetnek értintettek?

Az OCCRP azt írja, amellett, hogy több ezer eurót fizetettek politikusoknak azért, hogy oroszbarát határozatokat terjesszenek elő az európai törvényhozásban; a lobbicsoport segített megszervezni, hogy egyes államok – Németország, Ausztria, Olaszország, Ciprus, Csehország, valamint Lengyelország – politikai szereplői drága repülőutakon eljussanak Krímben tartott rendezvényekre.

Mindezért akár tiszteletdíj is üthette a tenyerüket.

Magyarországi politikusok közül csupán Kovács Bélát, a Jobbik egykori európai parlamenti képviselőjét említi az Organized Crime and Corruption Reporting Project riportja.

Kovácsról tavaly szeptemberben írt portálunk: a Kúria jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki ekkor a politikust, akit az EU intézményei elleni kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt öt év fegyházbüntetésre, illetve tíz év közügyektől történő eltiltásra ítélt.

, akit az EU intézményei elleni kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt öt év fegyházbüntetésre, illetve tíz év közügyektől történő eltiltásra ítélt.

Egykori oroszbarátság a Jobbikban

Pedig akár más jobbikos politikusok kapcsán is cikkezhettek volna az OCCRP által vázolt jelenség kapcsán.

A párt jelenlegi elnöke, Gyöngyösi Márton 2014-ben vett részt választási megfigyelésen az EU által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából. Később a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról nyilatkozott pozitívan. (2022 szeptemberében a pártvezér minderről azt mondta: sikerült meghaladnia a radikális Jobbikot, és önmagát is. „Óvatlan volt” – fogalmazott.)

Gyöngyösi múltjára emlékeztetett a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mateusz Piskorski, az oroszbarát lengyel Változás Párt (Zmiana), korábban az Önvédelem (Samoobrona) nevű párt politikusa is. (Az ő neve ugyanakkor előkerül az OCCRP írásában, kitérve arra, hogy jó viszonyt ápolt a jelenleg is szökésben lévő Kovács Bélával.)

A lap annak kapcsán szólaltatta meg korábban a lengyel politikust, hogy más (volt) jobbikos képviselők ügyére is fény derült: Szabó Balázs és Samu Tamás Gergő egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén magánrepülővel a Közép-afrikai Köztársaságba utazott, szintén választási megfigyelőként.

Azonban korántsem biztos, hogy csupán őket hívták a Jobbikból az oroszok által elcsatolt területekre: A „2015: Local Elections In Ukraine: A View From Outside” című, a European Platform For Democratic Elections és az Opora nevő NGO-ok által készített tanulmány bizonyos Magyar Zoltánt is megemlíti, de található utalás Szaniszló Adriennre is.

A jobbikos Magyar egyébként a Mandiner megkeresésére közölte: „Soha nem voltam még külföldön választási megfigyelőként. Az Ön által kérdezett időszakban (2014-2015) Ukrajnában sem jártam, sőt Ukrajnában Kárpátaljától keletebbre soha nem is voltam még.”

Orbán Viktorhoz fordul az exjobbikos momentumos

A nemrég még a Jobbikban politizáló Stummer János kedden egy Orbán Viktornak címzett nyílt levelet tett közzé, ennek apropója az OCCRP-riport. A momentumos politikus azt kérdezi a kormányfőtől, van-e tudomása arról, hogy a „Fidesz-KDNP pártszövetség bármely tagja, vagy tisztségviselője részesült-e bármilyen gesztusban a (fentebb) említett orosz szereplők részéről?”

Hozzáteszi, levélben fordult az illetékes nemzetbiztonsági szolgálathoz is, „hogy régi adósságukat törlesztve kezdjék meg és bonyolítsák le a Fidesz Európai Parlamenti képviselőinek rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágítását”.

Gyöngyösit tehát nem vizsgáltatná egykori párttársa.

Nyitókép: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nguru
2023. február 07. 21:09
"Gwendoline Delbos-Corfield, az EP magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője keserűen jegyezte meg a konferencián, hogy Magyarország nagy szolgálatot tett az Európai Uniónak, mert ráébresztette az európai közösséget, hogy a jogállamiság milyen fontos. Ám nagy kérdés, hogy Magyarország, illetve a magyar polgárok mit köszönhetnek majd az EU-nak. Ő attól fél, hogy már késő a magyar folyamatokat megállítani és kétségei vannak azzal kapcsolatban is, hogy lesz-e még az országból európai értelemben vett jogállam. A francia zöldpárti EP-képviselő ennél erősebb kijelentéseket is tett, a Euronews beszámolója szerint ugyanis egyértelművé tette, hogy a magyarországi fejlemények nem csak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztóak. Hanem azért is – folytatta –, mert szerinte a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami biztonsági kockázatot jelent. " Ez kérem, mai hír! Érdekes módon a magyar kormány nem tiltakozik! Persze ezt még bizonyítani kell, mert ugye az ártatlanság védelme mindenkit megillet! DE!! Amennyiben ez bizonyítást nyer, magyarán megcáfolhatatlan tények, dokumentumok, vallomások bizonyítják, akkor ebben az esetben egyértelmű, hogy az Orbán kormány hazaárulást követett (mondjuk a szó szoros értelmében ezt a letelepedési kötvényekkel már elkövették!), és vállalja tettének következményeit!
Akitlosz
2023. február 07. 19:52
A Brüsszel-barát lobbihálózat az Európai Unióban nagyon sokkal erősebb.
Gèbi
2023. február 07. 19:16
"Kovácsról tavaly szeptemberben írt portálunk: a Kúria jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki ekkor a politikust," Még jó hogy Kovács nem hajtja végre ezt a nyilvánvalóan politikai megrendelésre hozott ítéletet, hiszen semmiféle, kézzelfogható, bizonyítékot nem mutattak be eddig, a kémkedésre.
gbarna
2023. február 07. 19:04
Nyilván tiszta véletlen, hogy az Európai Parlament botránya közepette hirtelen erre is "fény" derül ... Na megyek és megtekintem ennek az OCCRP-nek a pénzügyi jelentéseit - feltéve hogy nyilvánosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!