Még négymillióval tartozhat az MSZP-nek Ujhelyi, aki már elkezdett törleszteni

2022. október 04. 08:53

Ugyanakkor az EP-mandátumának visszaadására nincs esély, pedig ezt Tóth Bertalan távozó társelnök egyenesen erkölcsi kérdésnek tartja.

2022. október 04. 08:53
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Elsősorban az európai parlamenti mandátumot szeretné visszakapni az MSZP – tette egyértelművé az Ujhelyi István kilépése utáni helyzetet Tóth Bertalan (hamarosan távozó) pártelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este. Erre azért tért ki hangsúlyosan, mert egyébként egy korábbi közlemény szerint pénzt is várnak Ujhelyitől, ám ezek szerint nem az a legfontosabb. Hanem a morál.

Tóth Bertalan, aki az idei választási kudarc nyomán végül lemondott a vezetői posztról, most azt magyarázta, hogy ő volt a listavezető a 2019-es előző EP-választáson, az MSZP-t választók pedig nem a második helyen lévő Ujhelyire, hanem magára a listára voksoltak. Kétségtelen:

a most kilépő veterán politikus nem jutott volna be az Európai Parlamentbe, ha Tóth annak idején nem lép vissza.

Viszont a szocialisták annyira rosszul szerepeltek a megmérettetésen, hogy a harmadik helyen lévő Szanyi Tibornak ez már kevés volt. Ki is lépett a pártból.

Tóth Bertalan: Ez erkölcsi kérdés

Ráadásul Tóth szerint a választmány dönthetett volna úgy is, hogy a szintén a listán szereplő Jávor Benedeknek adja a mandátumot. „Ez számomra erkölcsi kérdés” – emelte a tétet a bukott pártvezető. Úgy tudjuk, Ujhelyi Istvánnak ettől függetlenül nem áll szándékában visszaadni a mandátumot egykori pártjának. Ehelyett folytatja az Esély-körök szervezését, amit még kezdett el, amikor bejelentkezett a társelnöki posztra. Ez a mutatvány akkor olyan „jól sikerült”, hogy szinte azonnal kénytelen volt visszavonni a szándékát, ugyanis a párton belül nem aratott osztatlan sikert a névváltoztatás belengetése és az olyan önkritikusnak szánt mondatok, mint hogy „elhervadt a szegfű”. Javaslata így hangzott a választmány felé:

„A Magyar Szocialista Párt a jövőben alakuljon át egy olyan szociáldemokrata közösséggé, amely már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar: esélyt. Legyen az új közösségünk neve Esély, amely kis, hálózatba kapcsolódó helyi közösségein keresztül nemcsak viszi, de hozza is az üzeneteket és a politikai elvárásokat.”

Majd a visszatáncolás indoklása így:

Júniusi újabb kifakadásában hozzátette, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

Végül Komjáthi Imre jelentkezett be a posztra az őszi tisztújítás közeledtével. Azóta Ujhelyi megpróbálkozott még egy népszavazási kezdeményezéssel az uniós tagságról, ám ebben az ügyben is kénytelen volt visszavonulót fújni, mert még az ellenzéki térfélen is kicsapta a biztosítékot a felelőtlen ötlet. „Elfogyott körülötte a levegő, a referendumos ötlet után még azok is elfordultak tőle a pártban, akiknek addig szimpatikus volt” – magyarázta névtelen informátorunk, aki szerint – rátérve a „piszkos anyagiakra” – Ujhelyi ráadásul mintegy nyolcmillió forinttal tartozik is a pártjának.

Négymillió vagy nyolcmillió?

Az összegben nem lehetünk biztosak, az ATV.hu és a hvg.hu cikke például négy milliót említ. Ám mindkét verzióban lehet igazság. Tóth a műsorban azt mondta, kétévnyi elmaradása volt Ujhelyinek, aki azonban ennek az összegnek a felét a hétvégén rendezte.

Vagyis elképzelhető, hogy pár napja még a nyolc, ma már „csak” a négy milliós tartozás az érvényes.

A Magyar Nemzet cikkében rámutatott: Ujhelyi 2014 óta ül az EP-ben, és a mostani ciklusa 2024 tavaszán jár le, a szabályok szerint utána még tíz hónapig jár neki a fizetése bármilyen elvégzett munka nélkül, azaz „mintegy ötvenmillió forintért ki sem kell tennie otthonról a lábát”. Egyes becslések szerint ugyanis egy EP-képviselő havi juttatása elérheti az ötmillió forintot is.

A tartozás összegének tisztázását is kérő megkeresésünkre a párt sajtóosztály az alábbi választ küldte:

„A Magyar Szocialista Párt minden egyes megválasztott tisztségviselője, parlamenti, önkormányzati és EP-képviselője a tiszteletdíjának tíz százalékával járul hozzá a párt tevékenységéhez. Ezen felül az MSZP országgyűlési képviselői 2018 óta minden hónapban a Fidesz által bevezetett képviselői fizetésemelésből származó többletjövedelmet befizetik a párt Szolidaritási Alapjába, amelyből az MSZP a karitatív akcióit is végrehajtja.

A Szolidaritási Alapon keresztül eddig mintegy 12 tonna tartós élelmiszert vásároltunk, de jutott a járvány elleni védekezésre is. A tavalyi évben az MSZP megyei szervezeteinek koordinációjával

Volt képviselőtársunk közösségünk felé felhalmozott tartozása a Szolidaritási Alap hozzájárulásának elmulasztásából fakad.”

Vagyis Ujhelyi a párt értelmezése szerint nem is nekik, hanem például a rászoruló családoknak tartozik. Ez azonban a jelek szerint nem hatott meg mindenkit. A korábban a párt miniszterelnök-jelöltjeként is hírbe hozott Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Facebook-on azt írta, a „követelőzés helyett inkább azon kéne gondolkodni, hogy az elmúlt években miért és hova sikerült süllyeszteni ezt a pártot, és van-e kiút onnan”.

Innen szép nyerni...

Ez a feladat majd a Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre által alkotott leendő új pártvezetésre marad majd. Ami az előzőt illeti, Tóth Bertalan állítása szerint az elmúlt években szóban és írásban is folyamatosan kérték Ujhelyitől a tartozás rendezését. Hiába. „Nekem ez egy személyes csalódás” – vont mérleget az elmúlt években azért néhány komoly veszteséget, illetve több emblematikus politikus távozását már megélő társelnök.

Kerestük természetesen az elmúlt napokban folyamatosan Ujhelyi Istvánt, aki azonban egyelőre senkinek sem nyilatkozik. Az azonban biztos, hogy

jelen állás szerint az MSZP-nek nincs európai parlamenti képviselője, ami másfél évtizede példátlan körülmény.

Kérdés az is, hogy a 2024-es következő megmérettetés után lesz-e, hiszen a párt jelenleg 1-2 százalékon áll, a bejutáshoz pedig 5 kell. Márpedig jelenlegi tudásunk szerint a szocialisták önálló listával készülnek az EP-választásra, akárcsak a többiek.

Nyitókép: Ujhelyi István és Tóth Bertalan a Sargentini-jelentés kapcsán szervezett tüntetésen Budapesten, a Bem téren 2018. szeptember 16-án (MTI/Soós Lajos)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. október 05. 08:29
Hazaáruló tróger. Semmi több.
hátakkor
2022. október 04. 12:15
Az mszp amúgy pénzintézet??
kukubenko
2022. október 04. 11:21
Aki nem kíváncsi az ideküldött dékás,momentumos,jobbikos kretének okádására, az ezzel a programmal blokkolhatja. Töltsd le és takarítsuk ki a mandinert, ha már ők nem teszik. https://greasyfork.org/hu/scripts/443749-hide-mandiner-user
Hangillat
2022. október 04. 09:47
Lopj, csalj, hazudj, rágalmazz, hogy becsületesen élhess és politizálhass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!