Ezek a programok, lehetőségek várják a látogatókat a magyar kultúra napján

2022. január 22. 08:20

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

2022. január 22. 08:20

 

 

Programok a magyar kultúra napján

Amadinda-koncert a Műcsarnokban

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima-díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák.

Strauss-maraton a Müpában

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos rendezvényén szombaton reggeltől estig a német zeneszerző művei szólalnak meg. A 11 koncerten színpadra lép mások mellett Várjon Dénes zongoraművész, Pasztircsák Polina szoprán, Zalai Antal hegedűművész, Farkas Gábor zongoraművész, a Nemzeti Énekkar, Palojtay János zongoraművész, Bereczky Dávid kürtművész és Takács-Nagy Gábor karmester.

A családi koncerten a Burleske zongorára és zenekarra, valamint a Till Eulenspiegel vidám csínyjei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában Farkas Róbert vezényletével. A továbbiakban többek között az Esz-dúr szonáta hegedűre és zongorára, a Hét dal négyszólamú kórusra, az F-dúr szonáta csellóra és zongorára, a Don Quixote, az 1. (Esz-dúr) kürtverseny és a Don Juan hangzik el. A záróhangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekart és az ausztrál szopránt, Eleanor Lyonst Fischer Iván vezényli.

Programok a Klebelsberg Kastélyban

Ingyenes rendezvénysorozattal várják a közönséget a Klebelsberg Kastélyban január 21–23-án. Nyitórendezvényként pénteken Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Másnap Szenvedély és hűség címmel Zrínyi Ilona rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája. Az előadás Magyarország szinte minden táját bejárta, és Zrínyi Ilona valóságos útjait is követte Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és legutóbb Munkácson.

Vasárnap délután Kastélymesék címmel gyermekprogram-sorozatot indítanak el, amelynek keretében különleges előadásokkal várják a kisebbeket, első alkalommal Tóth Krisztina bábművész előadása látható.

Kaláka-koncert a Ferencvárosi Művelődési Központban 

Csak az egészség meglegyen címmel ad koncertet a Kaláka együttes január 21-én 18.30-kor a Ferencvárosi Művelődési Központban. A dalokban ismert költők klasszikus és mai verseit hallhatja a közönség.

(További programok az FMK-ban itt.)

Szabó Magda és Szepes Mária a Várkert Bazárban 

Két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel a Várkert Bazár: január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított bensőséges esttel, január 24-én pedig Szepes Mária regénye ihlette táncelőadással várják a közönséget.

Mi lennék nélküled? – monodráma a Gyulai Várszínház kamaratermében 

A Gyulai Várszínház kamaratermében a Mi lennék nélküled? című monodrámával várják az érdeklődőket január 22-én. Az előadás Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő erdélyi származású színművésznő mai reflexióiból készült. A darab ősbemutatója tavaly nyáron volt, az előadó Őze Lajos-díjat kapott érte.

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

A magyar kultúra napja alkalmából az érdeklődők olyan emblematikus versekben tanulmányozhatják Petőfi változó kézírását, mint a Dalaim, Az őrült, A vén zászlótartó, a Nagykárolyban, az Erdélyben, a Szép vidéknek szépséges leánya, vagy a Csalogányok és pacsirták. Belepillanthatnak Petőfi levelezésébe menyasszonyával és barátaival, megnézhetik iskolai bizonyítványát, szerződését az Összes költeményekre vagy éppen a halottá nyilvánítás jegyzőkönyvét. Sokakat érdekelhetnek Szendrey Júlia naplói vagy fia, Petőfi Zoltán versei is.

A költőhöz köthető kincseket a bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként a 200 Petőfi szabadon (https://200petofiszabadon.pim.hu) weboldalon nézhetik meg és tölthetik le a látogatók.

 

További programokról a magyar kultúra napjához kapcsolódóan ide kattintva olvashat.

 

(MTI/kultura.hu/Mandiner)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. január 22. 09:04
Szerencse, hogy nem gréczi zsolti szervezi. Maradjon is így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!