Íme az „Eltűnt Budapest” számítógépes játék lenyűgöző előzetese

2021. május 23. 10:12

A játék visszavisz a város múltjába.

2021. május 23. 10:12
null

Többéves fejlesztés eredménye az Eltűnt Budapest című számítógépes játék, amelyhez egy hatásos előzetes is készült – írja az Octogon. Emlékeztettek: tavaly volt 75 éve Budapest ostroma, melynek során a belváros jelentős része elpusztult, komplett házsorok tűntek el a Duna-parton, olykor szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatva egy-egy utcát. Milyen lehetett ez a letűnt kor, milyen lehetett az akkori várost bejárni? Ezt az élményt szeretné megidézni a BME-n gépészmérnökként végzett Handler Balázs, és az Eltűnt Budapest csapata, írják, zömmel a BME Terméktervezés szakára járó mérnök hallgatók.

Városnézés és kincskeresés

Megírták, hogy Balázs, a projekt ötletgazdája, régi fotók és alaprajzok alapján virtuálisan újrateremtette az Erzsébet hidat. Lemodellezte az egész hidat, aztán a hídfők, és végül a belvárosi környezet következett. Mindez 2016 táján kezdődött. A kibővített és továbbfejlesztett Eltűnt Budapest című játék május 28-tól ingyenes és regisztráció nélkül letölthető az alkotók weboldaláról. Az Eltűnt Budapest egyszerre egy városnézés és kincskeresés is.

Mintha időutazó turistaként egy kreatív budapesti sétán vennénk részt,

ahol érdekes információk is megjelennek, közölte az Octogon. A bejárható terület a mai Petőfi hídtól a Lánchídig terjed, ám innen jóval nagyobb szeletét is megnézhetjük a városnak. Fel tudunk menni a Gellért-hegyre, míg a pesti oldalon el tudunk jutni a Ferenciek teréig, írják.

Utazás gőzhajón, végcél a Királyi palota

A több km2 alapterületű pályán a korabeli villamos járatokkal lehet kényelmesen közlekedni. „Felszállhatunk például a 6-os, 49-es villamosokra, amelyek ma is jól ismert viszonylatok. De utazhatunk a régóta megszűnt 9-es vagy 88-as járatokkal is, melyekről talán nem is tudjuk, merre haladtak egykor” – teszi hozzá a projekt ötletgazdája. Felszállhatunk egy városnéző gőzhajóra is a Dunán, ahonnan egy újabb perspektívából láthatjuk Budapestet. A játékmenet öt szintre tagolódik, ezekben jellemzően egy-egy Duna-híd környezetében kell összegyűjtenünk kellő mennyiségű pénzérmét, hogy a következő szintet feloldjuk, és tovább folytathassuk a felfedezést. A játék végcélja a budai Várhegyen magasodó Királyi palotához való eljutás. A játék sok egyéb elemmel kívánja átélhetőbbé tenni a barangolást. Korabeli zenék, fotók, plakátok, rádióadások idézik meg a háború előtti Budapest hangulatát, írja az Octogon.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2021. május 24. 23:35
Ezt én már az 1930-as években láttam az okostelefonomon, amikor az Abbazia kávéház teraszán kávézgattam. Mi, hogy akkor még nem volt okostelefon?! De Abbazia volt.
Akitlosz
2021. május 24. 00:43
Aki tényleg a háború előtti Budapestet akarja látni ő egyszerűen csak nézze meg ezen az amerikai eredeti színes !!! filmen! https://www.youtube.com/watch?v=YP_T-ahdVXY
Akitlosz
2021. május 24. 00:35
A készítők azzal védekeznek, hogy szerintük 1942-ben játszódik a játék. Akkor is hamis a videójuk, mert azt állítják a videóban 1 perc 22 másodpercnél, hogy a háború előtti Budapestet lehet bejárni a játékban és 1942. ugyan nem a háború előtt volt.
Akitlosz
2021. május 24. 00:24
Ez de mekkora hatalmas gagyi! Fordítva közlekednek az autók, mint kellene! 1941. óta van Magyarországon jobb oldali közlekedés. Tehát a háború előtt bal oldali közlekedés volt Budapesten. Aki ennyire alap dolgokkal sincsen tisztában és több év alatt sem képes rájönni - nem néz meg egy 1930-as években készült filmet - ő ne akarjon időutazni! Az egész alkotógárda műveletlen, és képtelenek alapos munkát végezni. :-( Fél perc rákeresni háború előtti Budapest videóra. Nekik 5 év alatt sem ment. Honnan szedték akkor alapanyagot, hogy hogyan nézett ki a háború előtti Budapest, ha lusták voltak utánanézni? https://www.youtube.com/watch?v=YP_T-ahdVXY&t=149s Szóval ez komolytalan, hamis munka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!