Gulyás: Nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével

2020. június 25. 08:59

Most már csak dugóban lehet állni Budapesten – fogalmazott a miniszter.

2020. június 25. 08:59

Aggasztó híreket hallunk a világból, rossz a járványhelyzet, de a környező országokban és nálunk is csökken az aktív fertőzöttek száma – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszer kifejtette: az aktív fertőzöttek száma 920-ról 906-ra csökkent Magyarországon. „Reményeink szerint a hétvégén már 900 alá csökkenhet” – fogalmazott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tömegrendezvények megtartásával kapcsolatban arról beszélt, hogy azok megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók – emlékeztettet, hozzátéve: továbbra is az emberek egészsége a legfontosabb.

A gazdaság újraindítása érdekében a kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz, emiatt indult el a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály miniszter vezetésével – mutatott rá a miniszter hozzátéve, hogy 120-130 ezer ember vesztette el munkáját a koronavírussal összefüggésben.

A gazdaságvédelem költségvetése

A jövő évi költségvetés gazdaságvédelem költségvetése lesz – jelentette ki a miniszter, aki emlékeztetett, hogy a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemő gondozási díj a CSED, az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni is fog, mert nem kell járulékot fizetni. A KATA-adó szabályai idén nem fognak változni, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. Gyakorlatban úgy tudjuk megvalósítani, hogy 3 millió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely.

A nemzeti konzultáció elindult, sokan már megkapták a kérdőívet – jelentette ki a miniszter. Úgy fogalmazott, arra kell készülnünk, hogy lesz második hulláma a koronavírus járványnak, emiatt fontos tudni a magyar állampolgárok véleményét. Hozzátette, a konzultációs kérdőívek kisajátítása bűncselekménynek minősül – utalva itt Hadházy Ákos és Szél Bernadett akciójára.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével, hiszen eddig is olyan összegek voltak, amelyek az autósokat a lehető legkevesebb parkolásra kényszerítették.

Most már csak dugóban lehet állni Budapesten

– fogalmazott. A Lánchídról elmondta, az állam a támogatását ajánlotta a felújításhoz, amellyel a főváros semmit nem tett eddig január óta.

A legnagyobb veszteséget a magyar államnak okozta a koronavírus, kármegosztás van, az állam jövőre több támogatást biztosít az önkormányzatoknak, nincs kitől visszakérni a védekezés költségeit – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a baloldali kormányok visszakérik a védekezésre elvont forrásaikat.

A Lánchíddal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: Új közbeszerzést kellett volna kiírni, hat hónapig Karácsonyék nem tettek semmit. A rendelkezésre álló információ szerint statikai problémák vannak a híddal, darabok esnek le róla, de az összeomlása nem fenyeget. Minden forrás rendelkezésre áll, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg.

Tarlós 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost

Arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán a fővárosi ellenzék nevében harcot hirdetett a kormány ellen, Gulyás Gergely elmondta: „Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, léghaszontalan kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának legközelebbi ülése szeptemberben lehet, de ehhez két fél kell, ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd”.

A dél-pesti kerékpárútról Gulyás azt mondta, értelmes, fontos projekteket húzott ki a főváros az elmúlt időszakban, de azt reméli a kormány, hogy Karácsony Gergely meggondolja magát, hiszen van elég forrásuk, ami nem sok országról mondható el a koronavírus-járvány után.

Csak állampapírban 180 milliárdos forrása van a fővárosnak

– tette hozzá.

Az Index helyzetéről a miniszter azt mondta, az állam feladata a sajtószabadság fenntartása, máskülönben a sajtóügyekbe nem szeretnének beavatkozni. A maszk viseléssel kapcsolatban a miniszter elmondta: az operatív törzs dönt járványügyi kérdésekben, a következő héten mindenképpen így lesz. „Addig tartjuk fent, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja” – fogalmazott.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. június 25. 20:55
Legyen! Eljött a ,,minél rosszabb annál jobb,, korszaka!
pitypang1125
2020. június 25. 18:46
Agyhalottak.
llnnhegyi
2020. június 25. 12:54
Karácsony Gergelyt bíróság elé kell állítani a Pesti úti idősekotthonában történtek miatt! Időközi önkormányzati választást Budapesten!!
fogas paduc
2020. június 25. 12:08
Ahogy Kari Gerit eddig megismertük, minél nagyobb a parkolási díj, annál nagyobb lesz az önkormányzat vesztesége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!