Kutatók: Nincs nyoma vérzéses láz vírusának a Margit-szigeten

2020. március 04. 09:50

A vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett példányát tizenegy évvel ezelőtt megtalálták egy, a szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki – közölte a PTE és az MTA közös közleménye.

2020. március 04. 09:50

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból – közölte a PTE szerdán az MTI-vel.  Az egyetem „a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében” kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 műsorán kedden elhangzott szavaira reagált.

Kapiller Zoltán István annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, azt nyilatkozta a műsorban, „a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják”.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írta, hogy Kapiller Zoltán István „nyilatkozatában összemosott több fontos információt”. Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát tizenegy évvel ezelőtt, 2009-ben egy, a szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs. Hozzátették: a PTE virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

(MTI))

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2020. március 04. 15:35
A nevezett vírustól függetlenül ki volt az a marha aki kitalálta, hogy a korábban alkalmazott szert amivel kullancsok számát is kordában lehetett tartani, nem szabad használni? Értem én hogy ez nekünk probléma Közép-Európában, de miért kell Brüsszelben annyira fafejnek lenni? http://valasz.hu/itthon/betiltottak-a-kullancsirto-szert-28998/
Öreg
2020. március 04. 11:01
Ez a Kapiller Vadai álneve? A parlamentben ő vádaskodott felkészületlenséggel!
Nehidd El
2020. március 04. 09:56
"Magyar Kullancsszövetség": már maga a név is egy freudi elszólás. (Annyira találó, hogy a moslékkoalíció szinonimájaként is kiválóan használható.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!