KSH: Továbbra is negatív az infláció hazánkban

2016. április 08. 11:28

A márciusi adatok szerint átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor október óta most először állt meg a fogyasztói árak csökkenésének havi trendje. Az elemzők részben az élelmiszerárak vártnál alacsonyabb drágulásának tulajdonítják az adatokat és az alapkamat további csökkentését várják a jegybanktól.

2016. április 08. 11:28

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva tavaly október óta először emelkedtek az árak átlagosan 0,1 százalékkal – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Január-márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így az adat némileg meghaladta a várakozásokat.  

A maginfláció, amely szezonális hatásokat és az üzemanyagok áringadozását kiszűri, a februári 1,4 százalékról 1,3 százalékosra csökkent márciusra. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy bár márciusban emelkedtek az üzemanyagárak, de még mindig alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

A KSH tájékoztatása szerint a szeszes italok, dohányáruk csoport drágult a legnagyobb mértékben – 2,4 százalékkal – a dohánytermékek 4,5 százalékos éves drágulása miatt.

Elemzők: Folytatódni fog a kamatcsökkentés 

Meglepte az elemzőket, hogy márciusban az éves infláció ismét negatív lett, ezért csökkentették éves inflációs prognózisukat, és úgy vélték, a Magyar Nemzeti Bank folytatja a monetáris lazítást nem csupán a kamatcsökkentéssel, hanem egyéb, nem-konvenciális intézkedéseivel is. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az infláció visszaesését az élelmiszerek, illetve a szeszesitalok és  dohányáruk vártnál alacsonyabb drágulásának tulajdonítja. A 3 százalékos inflációs célt 2018-ig nem éri el a fogyasztói áremelkedés üteme, ami lehetővé tesz további kamatcsökkentéseket, valamint nem-konvencionális monetáris politikai intézkedéseket – írta. 

Jobbágy Sándor a CIB elemzője azt emelte ki, hogy továbbra sem keresleti tényezők, hanem a főleg nemzetközi trendeket követő üzemanyag-  és élelmiszerárak mozgása befolyásolta leginkább a fogyasztói árindexet. Előrejelzése szerint egészen júliusig a negatív tartományban maradhat az éves inflációs adat és csak az év utolsó negyedéve hozhat érdemi emelkedést, így  az éves átlagos infláció 0,5 százalék közelében maradhat.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2016. április 08. 15:32
Ez a szemét Viktor még az inflációt is elvette a néptől! Felháborító, rettegek, nááácizmus!!!
PiriReis
2016. április 08. 14:53
A mindenkori kormánynak nem érdeke hogy a választópolgár népszavazással valóban beleszólhasson a kormányzásba. És ameddig ez így van,addig nem is tesznek azért,hogy olcsóbb, gyorsab,egyszerűbb legyen. Addig is lehet hivatkozni pl.arra hogy drága. Biztonságos internet kapcsolattal fizetni lehet,népszavazni miért nem?
Berecskereki
2016. április 08. 14:12
Az MSZP Nyakó kezdeményezésével majd elindítja az inflációt és lesz áremelkedés a vasárnapi nyilvántartassál. Az MSZP a kispénzű családokkal akarja megfizettetni a pártpolitikai harcát? "Megéreznék a vásárlók, ha a népszavazás során úgy döntenek, hogy vasárnaponként ismét legyenek nyitva az áruházláncok egységei. Az újranyitással jelentős számban kellene pótolni az egyébként is hiányzó munkaerőt, illetve a jövedelmeket. Ráadásul a hét utolsó napján jelenleg érvényes, 100 százalékos bérpótlékok éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszköltséget jelentenek a cégeknek, amelyet eddigi gyakorlatukhoz hűen továbbhárítanának a fogyasztókra – jelentette ki lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke." Arról már nem is beszélve, hogy a népszavazás lebonyolítása 4-5 milliárd körüli összegbe kerül.
grimpic
2016. április 08. 13:44
A Fidesz olyan pofátlanul ellopta az inflációt, hogy többet bírt belőle lopni, mint amennyi volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!