Közpénzzel gazdálkodnak a jegybank alapítványai

2016. február 03. 12:25

Az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordult a jegybank alapítványaihoz, ám azok nem adták ki a kért adatokat, mondván nem közpénzzel gazdálkodnak. A politikus ezért perelt, a Fővárosi Ítélőtábla pedig jogerősen kimondta: az MNB által létrehozott alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így ki kell adniuk a kért iratokat.

2016. február 03. 12:25

Az MSZP szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közfeladatot lát el és közpénzzel gazdálkodik. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, azért indított pert, mert a jegybank alapítványai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérését. Hozzátette: eddig nem lehetett megismerni, hogy az öt alapítvány mire költötte a jegybank által nekik adott több mint 250 milliárd forintot. Matolcsy György, az MNB elnöke – aki több jegybanki alapítvány kuratóriumában szerepet vállal – azt válaszolta, azért nem adják ki az iratokat, mert a jegybank nem közpénzzel gazdálkodik – közölte.

Tóth Bertalan azt mondta, az ítélőtábla január 28-ai jogerős ítéletében megállapította, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el, közpénzzel gazdálkodnak, így kötelesek kiadni a kért iratokat. A szocialista politikus azon véleményének is hangot adott, hogy ha ez a 250 milliárd forint közpénz, akkor bekerülhetett volna a költségvetésbe, és meg lehetne oldani belőle az oktatás problémáit, az egészségügy, illetve a szociális ágazat dolgozóinak béremelését. Jelezte, az alapítványnak 15 napja van az iratok kiadására. Elmondta, a többi alapítvánnyal is perben áll, és reméli, hogy azoknál az alapítványoknál is megismerhetők lesznek a dokumentumok.

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány egyik fő célkitűzése – ahogy a honlapján olvasható – a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. február 04. 07:50
Nyugi. Nem ad ki az MNB semmit. A Lázár sem adta ki, hogy kit qrogatott napi 2 millió állami pénzen, hiába volt jogerős bírói ítélet. Addig gyömöszölik majd az igazságszolgáltatást, amíg a kúria be nem adja a derekát. Vagy meg nem szünik.
Tintamin
2016. február 03. 23:18
Kurvajo, hogy egy segghulyebarom altidomanyos elkepzeleseit (unorthodox magyar modell) 250milliarddal es egyetemmel tamogatja a magyar nep. Ezt hivjak szemelyi kultusznak...
Mutimi
2016. február 03. 21:43
"Amit a jegybank törvény alapján be kellene csöngetnie a költségvetésbe. Viszont, ha ez helyett egy alapitványán keresztül inkább állampapirt vesz, akkor tulajdonképpen a jegybank a költségvetést finanszírozza. Ami meg tilos." Kemény.
VakzKommondor
2016. február 03. 17:09
nem közpénz. Mint a felcsúti agymenés. TAps nertársak egyöntetű taps! a focista érkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!