Áttörés: magyar feliratok kerültek a kolozsvári jegyautomatákra

2015. augusztus 15. 16:03

Első alkalommal használ magyar nyelvű feliratot a hivatalos tájékoztatásban a kolozsvári városvezetés. A Muszáj-Musai csoport üdvözli a hivatal lépését, és háromnyelvű városnévtáblákat szeretne.

2015. augusztus 15. 16:03

A Muszáj-Musai csoport örömmel észlelte, hogy az új, kolozsvári jegykiadó automatákon magyarul is feltüntették Kolozsvár nevét – áll a szervezet közleményében. A Connect Cluj felirat mellett magyarul is olvasható városunk megnevezése, ami a civilek szerint áttörést jelenthet Emil Boc polgármester és a városi önkormányzat gyakorlatában, ami eddig csak rendezvények esetében (Európai Ifjúsági Főváros, Untold Fesztivál, stb) élt a többnyelvűséggel.

A tömegközlekedésben és a közszállítási rendszerben álláspontjuk szerint ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a többnyelvűség, mint az eseményeken, hiszen a kolozsvári magyarok így egész évben, hétköznapjaikban is megtapasztalhatják: ugyanannyira megbecsült polgárai a városnak a városvezetés és a közpénzből fenntartott intézmények számára, mint a román anyanyelvűek. Üdvözölik azt is, hogy a jegykiadó automaták menürendszere is elérhető lesz magyarul.

„Ha a városvezetés nem tesz különbséget a magyarok és a románok által befizetett adó között, akkor - az automaták felirataihoz hasonlóan - a nyelvhasználatban se tegyen különbséget. A Muszáj-Musai civil kezdeményezés szerint az ehhez hasonló kezdeményezések vezethetnek el a békés és méltányos együttéléshez.

Sok sikert kívánunk a kolozsvári polgármesteri hivatalnak a többnyelvűség további alkalmazásához és bízunk benne, hogy a háromnyelvű városnévtáblák is mihamarabb kihelyezésre kerülnek!” – írják.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. augusztus 16. 00:56
Köszi Viktor. Ez a lényeg. Szarok én a felcsúti villamosra meg Kishantosra meg Keszthelyre meg a gázszerelőre, meg Rogánra meg Questorra meg a trafikokra meg a magyar földek uraira. Itthon mi van senkit sem érdekel. Ez a lényeg. Mndent megér. Fasza csákó ez az Orbán gyerök, na.
packó_
2015. augusztus 15. 19:03
VAjon nyár végéig ott lesz?
Sinistra
2015. augusztus 15. 17:06
Hogy mennyire otthonos egy város az ott lakó magyaroknak, az ilyen táblák is erősítik. A hiányuk meg gyengítik.
Akitlosz
2015. augusztus 15. 17:04
Azért jellemző, hogy dolgok, amelyeknek magától értetődő apróságoknak kellene lenniük csodaszámba mennek. Amúgy Magyarországon sem használják egy halom település magyar nevét. Ilyvó, Nándorfehérvár, Boroszló stb. városneveket sohasem olvasni az újságokban. De az ausztriai, őrvidéki településeket is inkább németül írják. Mert a román nyelvvel szemben lehet, hogy menőnek érzik a magyar nyelvet, de a némettel szemben már cikinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!