Hvg: Mégsem döntött a kormány a vasárnapi zárvatartásról

2014. november 06. 17:10

A Nemzetgazdasági Minisztérium hvg-nek írt levele cáfolja Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető csütörtöki bejelentését, miszerint a kormány támogatja a párt javaslatát a vasárnapi zárvatartásra vonatkozóan. Döntés ezek szerint csak az érintett szakszervezetekkel és munkáltatói szövetségekkel való tárgyalás után születhet.

2014. november 06. 17:10

„A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is” – áll az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hvg-nek írt levelében. 

 
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a kormány megtárgyalta és támogatja a párt vasárnapi zárvatartásra vonatkozó javaslatát. Ha az NGM levele igaz, akkor Harrach tévedett. Pénteken még Varga Mihály miniszter is bírálta a KDNP javaslatát.
 
A hvg azért kereste meg a kormányt, mert kedden Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a kérdéskört szeretné alaposan körüljárni, mielőtt dönt a kabinet, konzultálva a szakszervezetekkel és a boltokat működtető vállalatokkal. 
 
„A kormány megtárgyalt és támogatott egy javaslatot” formálisan azt jelenti, hogy utána maga jelenti be a döntést, ám Kurucz Éva kormányszóvivő ilyet szerda-csütörtök nem jelentett be. A csütörtökön benyújtott törvénytervezethez formálisan semmi köze a kormánynak, még ha részben kormánytagok írták is alá, ők ugyanis parlamenti képviselőként szignálták azt – írja a hvg. 
 
2010 decemberében a KDNP három képviselője már beterjesztette a vasárnapi zárva tartásról szóló tervezetet a parlamentnek, de akkor még a miniszterelnök sem támogatta, mint mondta: „amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk”. Az egyik bizottság 2011 februárban tárgysorozatba vette, de soha többé nem tért rá vissza rá, hogy általános vitára bocsássa. Végül a tervezetet nem tárgyalta meg érdemben a parlament, nem is szavazott róla. 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. november 07. 09:17
Nagyon jól működik a kormányzati kommunnikáció. Vida Ildikó ügyében Vida és a kormány mond egymásnak ellent, most meg a KDNP és az NGM. Hát könyörgöm, kinek higyjünk, mi szegény jobbosok? A vasárnapi nyitvatartás ügye mellett, vagy ellene kell itt kommentelnünk a Mandin? Természetesen most is és a jövőben is szívvel-lélekkel kommentelünk a kormány álláspontja mellett, de ahhoz tudnunk kell, hogy épp hogy ityeg a fityeg.
totyalaci
2014. november 07. 09:13
Nem valós problémát feszegetnek ezzel a dologgal. Az az érzésem,hogy csak azért beszél róla a KDNP, hogy helyzetben legyen:mindegy,hogy mit csak beszéljenek rólam. Azt meg már észre kellene venni, hogy a közép és kisvállalkozások támogatása ugyan nagyon fontos dolog a kereskedelemben is,de ez nem fog menni ebben a formában a multik rovására. Más: Franciaországban most nyitják ki vasárnap a nagy üzletláncokat. A legtöbb helyen alapból nyitva vannak. Más: a többi szolgáltatót nem féltik,azok nyitva lehetnek?
Varga Mihály hazudott
2014. november 06. 23:19
Érdekes, akik ennyire támadják a vasárnapi nyitvatartást=gyerekes anyukák családjuktól, gyereküktől Vasárnap is történő elszakítását, azok miért nem követelik a sabbath betiltását?:))) A midóknak szabad szombaton nem dolgozni???????? Igaz nekik minden nap szombat ha fizikai munkáról van szó
Varga Mihály hazudott
2014. november 06. 23:03
A Labancoknál - gyengébek kedvéért az osztrákoknál SINCS Vasárnap nagyárúház nyitva. Sőt este -810 kor is bezárnak hétköznap is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!