Kézzel is megszámolják a levélszavazatokat

2014. április 14. 11:55

Hétfő reggel megkezdődött a levélben leadott szavazatok kézi számlálása a Nemzeti Választási Irodában, a levélszavazás eredményét ugyanis eddig csak a szavazatok szkennelésével állapították meg, a jogszabály azonban előírja a kézi számlálást is.

2014. április 14. 11:55

Az április 6-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazataikat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI  nyilvántartása szerint összesen 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén.

A visszaérkezett levélszavazatok közül 128 378 volt érvényes, ezeket a gyors előzetes eredmény-megállapítás érdekében az NVI-ben beszkennelték, és így állapították meg a levélszavazás eredményét, amelyet beszámítottak a választás országos listás eredményébe. A levélszavazatokat azonban kézzel is meg kell számlálni, ezt kezdték meg hétfőn az NVI-ben. 

Amint a munkát befejezik, és összeszámlálják kézzel is a leadott 128 378 érvényes szavazatot, az NVI internetes tájékoztató oldalán az országos listás választás eredményéről szóló adatok feldolgozottsági szintje a jelenlegi 99,99 százalékról 100 százalékra fog emelkedni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg. 

A testület az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veva
2014. április 14. 14:53
És még valami. Az EP választás majd úgyis megmutatja a baloldal valódi támogatottságát. Ha minden igaz, akkor a Jobbik jó eséllyel be fogja előzni, de legalábbis jobban megközelíti, mint az országgyűlési választásokon. És akkor mit mondtok majd? Hogy a választási rendszerben van a hiba? Ugyan! Olvasd el Kiss Viktor "A balliberális politikakép szenvedett vereséget" c. írását. Na, ő végre a gyökereinél képes volt értelmezni a problémákat. Ha lesz valódi megújulás, akkor 4 év múlva nyerhettek.
csuka
2014. április 14. 12:34
" a gyors előzetes eredmény-megállapítás érdekében az NVI-ben beszkennelték," A kéziszámlálás nyilvánvalóan gyorsabb lett volna! Miért is tetszettek 'szkennelni'? A kubatov lista még nem tartalmazza ezeket a neveket? CSALÓ FIDESZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!