Újabb gáztárolót vett az állam

2013. október 08. 10:13

A MOL eladta a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMFB Zrt.-ben lévő részesedését: a cég 51 százaléka az Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az államhoz került, a fennmaradó 21,46 százaléknyi MOL-részesedés pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséghez kerül.

2013. október 08. 10:13

A MOL Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ), valamint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének eladásáról – közölte az olajcég a BÉT honlapján kedden. A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi MOL-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

A közlemény szerint a 2013 márciusában a MOL MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú, zárása az év végéig várható.

A megállapodás illeszkedik a MOL profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván koncentrálni. A társaság a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű projektekre fogja fordítani. Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült, 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2013. október 08. 15:14
Energia árát a piac határozza meg. Az oroszoktól függ hogy mikor mennyiért adják a gázt vagy olajat. Ők pedig a piaci árat nézik. Tárolni csak akkor érdemes ha tudjuk hogy ellátási problémák lehetnek, vagy felmegy az ára. Akár dollárban megy fel az ár, vagy várhatólag nagyot gyengül a forint.
cutcopy
2013. október 08. 12:18
Ha nem tetszik, szavazz a szocikra, ők majd eladják az oroszoknak..
bini
2013. október 08. 11:42
Tegnap is megmondta Orbán az azonali kérdéseknél, hogy az E-on visszavásárlása a kezdet, mert még több gáztározó visszavásárlása van folyamatban ill tervezik. Ez egy stratégia méghozá ahhoz, hogy a rezsicsökkenés keretében tartosan tudják a gáz árát befolyásolni. Igaza van, szerintem hosszú ídő óta már tervezik és lejátszottak minden lépést. Most jőtt el az ídő. Lesz itt még meglepetés, ahogy eddig is volt egy-egy lépésnél. A multik nem gyözték kapkodni a fejüket. Az nagyon jó a kormányzatban, hogy nem szivárog előre semmi, s senki nem tud rá a delikvensek közül felkészülni. Akkor állnak a nyílvánoság elé amikor az üzlet megkötetett.
csepeli
2013. október 08. 11:33
Helyes, helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!