Klubrádió-ügy: A bíróság új eljárásra kötelezte a Médiatanácsot

2013. március 05. 10:23

Hatályon kívül helyezte a médiatanács határozatát a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban.

2013. március 05. 10:23

A médiatanács tavaly decemberi határozatát hatályon kívül helyező bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot. A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg. A döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, alakilag érvényes-e a Klubrádió beadványa, annak üres oldalai ugyanis nincsenek cégszerűen aláírva.

Frissítés: A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt. A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta. A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban – például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét – hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió – egyedüliként – ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a médiatanács az ügyészséghez fordult, amely – a tanács tájékoztatása szerint – lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak hétfőn hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné. A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2013. augusztus 26. 13:06
SALLER Orbánnak és Szalai Annamáriának! Hadd szóljon! A bíróság a Klubrádiónak adott igazat - 09:07 Hatályon kívül helyezte a bíróság a korábbi döntést és új eljárásra kötelezte a Médiatanácsot a 95.3-as frekvenciával kapcsolatban. Az ítéletet reggel, negyed kilenckor olvasta fel Dr. Remes Gábor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Megsemmisítette a Médiatanács határozatát a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ezért a Klubrádiót a 95.3-as frekvenciát most már meg kell kapnia -mondta el Arató András vezérigazgató. A bíróság utasította a Médiatanácsot, hogy új határozatot kell hozzon és győztest kell hirdetnie a 95.3-as frekvenciára. A Médiatanácsnak nincs lehetősége a fellebezésre. Nincsen időhúzásra lehetősége a jog szerint.
Arno111
2013. június 19. 19:43
Felőlem hagy szóljon ha véletlenül elfelejtem,hogy milyen tetű,hazaáruló,pénzéhes,hazug,zsiványbanda legalább az eszembe juttatják.Nyugodtan örömködjenek ezek a levitézlett libsibibsi komcsik.
Arno111
2013. március 06. 11:33
Ez Így igaz!
Kronikas
2013. március 05. 21:02
Muszáj lesz győztest hirdetni Vajon meddig húzzák még a pártszolgák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!