NOL: Tarjánt és Tverdotát is elbocsáthatják az ELTÉ-ről

2013. február 26. 08:38

A NOL értesülései szerint Tverdota Györgyöt, Tarján Tamást és Kálmán Lászlót is érintheti az ELTE BTK-n bekövetkező elbocsátási hullám. Huszonkét oktatót nyugdíjaznának, további tíz részmunkaidőst év végéig fizetés nélküli szabadságra küldenének.

2013. február 26. 08:38

Az oktatók elbocsátására költségvetési okokból kerülhet sor – írja az Index. Azokat küldenének el, akik az elbocsátással nem kerülnek egzisztenciálisan nehéz helyzetbe, azokat viszont semmiképpen, akik tanszékvezetők, doktori programot vezetnek, vagy éppen MTA-tagok.

A NOL úgy tudja, Radnóti Sándor esztéta, Tverdota György irodalomtörténész, Tarján Tamás színikritikus-irodalomtörténész és Kálmán László nyelvész is megtalálható az elbocsátottak listáján. Két tanszékvezető is az elbocsátottak között lehet: Tverdota a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéket, Margócsy István a XVIII-XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéket vezeti.

A Magyar Narancs viszont arról értesült: Radnóti Sándort nem bocsátják el, nincs ugyanis a nyugdíjazáshoz elegendő munkában töltött éve. Radnóti a lapnak elmondta, miután a Gondolat Kiadótól kirúgták, 1980 és 1990 között szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozott, amit „méltányolnak az ELTE-n is, és neki szóbeli ígérete van arra nézvést, hogy állásában maradhat”. Nádasdy Ádámról szintén felröppent a hír, hogy elbocsáthatják, ám eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Nádasdy „ennek ellenére tisztában van vele, hogy ez a helyzet holnap akár megváltozhat”.

Az Index szerint a teljes listát február 26-án, kedden ismertetik az ELTE BTK dolgozóival. A leépítések egyelőre csak ezt a kart érintik, és gazdasági okai vannak: „ez volt az egyetlen kar, amely hibás gazdasági működésével lehetetlen helyzetbe kormányozta magát”. Az elbocsátások során 22 oktatót nyugdíjaznának, további tíz, félállásban dolgozót pedig arra kérnek, hogy év végéig vegyen ki fizetés nélküli szabadságot.

Az egyetemfoglaló diákok február 26-ára, fél kettőre szerveznek élőláncot az ELTE BTK-hoz, melynek során az oktatók elbocsátása ellen tiltakoznak.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aruna
2013. február 26. 13:26
index.hu: "A leépítések egyelőre csak az ELTE bölcsészkarát érintik,... Ez volt azonban az egyetlen (kar), amely hibás gazdasági működésével lehetetlen helyzetbe kormányozta magát." Ebben az esetben talán a kar gazdasági vezetésén kellene számonkérni a rossz gazdálkodást, és az érintett vezetőket elbocsátani.
bini
2013. február 26. 11:38
Radnotinak mi az, hogy nincs meg a szolgálati ídeje. Úgy tudom, hogy húsz év szolgálati minimum kell az öregségi nyugdíj jogosultsághoz. Mellesleg a szellemi szabadfoglalkozásuak is fizethettek járulékot még az átkosba is, s aki fizetés nélkülin volt meg fenntarto havi díjat, ami az éveket biztosította. Dehát valamit mondani kell.
nemormester
2013. február 26. 10:54
Azonkívül, hogy a nyugdíj kisebb a mostani fizetésnél, mi a gond? Ezután is írhatnak és publikálhatnak, sőt többet. Indulhatnak OTKA pályázatokon, tudóskodhatnak. És ha akarnak, biztosan tarthatnak egy-két professzori szemináriumot a kedvenceiknek a kedvenc témáikról. Legfeljebb a titkárnő nem főnökként kezeli őket.
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2013. február 26. 10:37
Érthető a kormány döntése, de azt is világosan látni kell, hogy az ELTE BTK nem olyan mint a gyulai húskombinát. Az alkalmazottak 2%-a gazdaságilag nem tétel, viszont morálisan felbecsülhetetlen kár. Nem az elbocsátottak miatt, hanem a fiatalokért, akiknek ezzel azt üzenik, "ember, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!