Nincs járvány, de nő a betegek száma

2013. január 16. 17:12

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint Magyarország egyelőre nem tekinthető influenzajárvány által sújtott országnak, ugyanakkor az előző héten már 9300 embernél regisztráltak influenzaszerű tüneteket.

2013. január 16. 17:12

Az elmúlt héten is jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, de nem érte el az országos járványküszöböt. Az influenzavírust a szezonban országszerte öt ember szervezetében mutatták ki. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentésében azt írta: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint január 7. és 13. között az országban több mint kétszer annyian, 9300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Ez nem éri el az országos – heti 15 ezer beteg – járványküszöböt.

 
Mint kifejtették: a második héten a fővárosban és 16 megyében emelkedett, három megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága. A legtöbb beteget a fővárosban, Pest és Tolna megyékben regisztrálták. A legkevesebb megbetegedést Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyékből jelezték, Nógrád megyében pedig nem diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. A betegek mintegy háromnegyede 15 és 59 év közötti. A gyermekek aránya 14, a 60 éven felülieké pedig csaknem 12 százalék volt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont a betegek több mint fele 15 évesnél fiatalabb gyermek volt.
 
A második héten 23 influenzagyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. Ezek közül egy Tolna megyei betegnél influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második héten nem érkezett jelentés – tették hozzá. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton Facebook-oldalán azt közölte, hogy már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány. Ezek: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2013. január 16. 17:59
Gyerekek tudom, hogy ez nem a reklám helye de idén használok egy orr-spray-t, ami fantasztikus. Gyógyszertárban lehet kapni a neve Nasivin. Azonnal kidugul az orr és fertőtleníti a nyálkahártyát. A betegség ideje felére csökkent, fejfájás, orr pirosodás, bőrkiszáradás és herpesz elfelejtve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!