Csaknem végleges az új Ptk. tervezete

2011. július 14. 09:12

Vagyoni helyzetüket hivatalosan is rendezhetik az élettársak, a házastársaknak nem lesz egyszerűbb elválni. Nem sorolnak fel majd annyi mindenkit megillető személyiségi jogot, mint a jelenleg érvényben lévő törvénykönyvben. Készül az új polgári törvénykönyv.

2011. július 14. 09:12

Valószínűleg a jelenleginél jóval részletesebben szabályozza majd az új polgári törvénykönyv (Ptk.) a különböző nemű élettársak viszonyait - írja az Origo. Székely László, az új Ptk. előkészítését irányító kormánybiztos a lapnak elmondta: az élettársak szerződéssel rendezhetik majd vagyoni viszonyaikat, különválás esetén pedig bírósághoz fordulhatnak a közösen használt lakás további használatának rendezésére. A tervezet szerint az élettársi kapcsolat megszűnése esetén bizonyos esetekben a volt élettárstól tartást is lehet majd követelni. Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolata a tervek szerint nem kerül be az új Ptk-ba. Nem egyszerűsíti a törvény a házastársak elválási procedúráját sem, ugyanakkor a váló felek a jövőben közvetítői eljárást vehetnének igénybe a vitás kérdések rendezésére.

Az új kódexben az Origo információi szerint csökkenne a tételesen felsorolt személyhez fűződő jogok száma, ehelyett általános rendelkezés írná elő, hogy az emberi méltóságot és a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A tervezet készítői emellett szigorítanák a cselekvőképtelenség kinyilvánításának körülményeit, és nagykorú személyektől csak végső esetben lehetne megvonni cselekvőképességüket.

Az új polgári törvénykönyvet összeállító bizottság július 22-én tartja utolsó ülését. Székely László szerint a szakmai tervezet több részterületen véglegesnek mondható.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2011. július 14. 13:38
miert kellene egyszerubb valas? inkabb a hazassagot kellene komolyabb feltetelekhez kotni. nem egy honap, hanem minimum egy ev igazolt egyuttjarashoz stb. sajat boromon tanultam meg hogy nem szabad koran fejest ugrani ebbe, es jo idoben meg kell tudni hogy a masik fel mennyire veszi komolyan. inkabb neheziteni kene a valast nem konnyiteni, tessek tudomasul venni hogy az nem csak egy darab papir, es olyanhoz kell hozzamenni/elvenni akit igazan szeret az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!