Szerbia EU-tagnak jelentkezett

2009. december 23. 08:51

A magyar kormány történelmi lépésnek tartja, hogy Szerbia benyújtotta csatlakozási kérelmét.

2009. december 23. 08:51
Szerbia hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Az erről szóló okmányt Boris Tadic szerb elnök az unió soros elnökségét az év végéig ellátó Svédország kormányfőjének, Fredrik Reinfeldtnek adta át Stockholmban. Az eseményen jelen volt Olli Rehn, az unió bővítési ügyekben illetékes biztosa is.
 
A kérelmet még el kell fogadnia a EU külügyminiszteri tanácsának és az Európai Bizottságnak is ahhoz, hogy Szerbia elnyerhesse a tagjelölti státust és megkezdhesse Brüsszellel a csatlakozási tárgyalásokat. Belgrádnak emellett az uniós vezetők szerint még számos nehéz akadályt kell leküzdenie a következő években. Szerb vezetők mindenesetre optimistán nyilatkoztak arról, hogy országuk már 2014-re készen állhat a csatlakozásra.
 
A magyar kormány üdvözli és történelminek tartja Szerbia lépését. A Kormányszóvivői Iroda kiemelte: Magyarország mindvégig következetesen támogatta a Szerbia és a schengeni övezet országai között fennálló vízumkényszer megszüntetését, amire az elmúlt héten, december 19-én került sor. A kormány a jövőben is fenntartja támogató, a felkészülést lehetőségeihez mérten segítő hozzáállását Szerbia – és a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásra törekvő további államai – vonatkozásában.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!