Igen helyett

2009. december 14. 13:52

Januártól életbe lép a jogvitákat elsimító élettársi nyilatkozat lehetősége.

2009. december 14. 13:52
Januártól a közjegyzői kamarának létre kell hoznia az élettársi nyilatkozatok nyilvántartását. Ha egy pár nem kíván házasságot kötni, ám mégis fontosnak tartja, hogy dokumentálja az együttélés tényét, jövőre a közjegyzőknél kérheti, hogy e kapcsolatot közhitelesen, országos adatbázisban rögzítsék.

A felek jogait és kötelezettségeit tekintve az élettársi nyilatkozat sem helyettesítheti a házasságkötést, ám segíthet egyes vitás helyzetek tisztázásában. Ha például a közjegyzőnél nyilvántartásba vett kapcsolatban gyermek születik, az apa automatikusan a regisztrált élettárs lesz.

Ha van nyilatkozat, a partnerét egy évnyi együttélés után a saját lakásából sem teheti ki senki a közös gyerekkel. Ugyanez a helyzet az együttélés során szerzett vagyonnal is, mert ha van papír, a gazdagodásból mindkét fél bizonyosan részesedhet. Élettársi nyilatkozat birtokában a jogvita az együtt élő felet megillető tartási kötelezettség vagy az örökösödés kapcsán is elkerülhető. A nyilatkozat nyilvántartásba vételének ára 7500 forint lesz.

"Igen" helyett elég lesz az élettársi nyilatkozat (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!