Ilyen volt az ISIS elleni harc éve

2017. január 01. 18:19

A Euronews foglalta össze a 2016-os, Iszlám Állam elleni offenzívákat.

2017. január 01. 18:19

2016-ban az Iszlám Állam terrorszervezet által elfoglat területek visszafoglalásáért küzdöttek szövetséges csapatok Irakban és Szíriában. 

Az iraki kormányerők mellett nyugaton az el-Hasid es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, síitákból, keresztényekből és jazidikből álló milícia; északon pedig a kurd Pesmergák is harcoltak az ISIS ellen. 

Az iraki hadszíntéren Moszul felszabadítása jelentette a legnagyobb mérföldkövet, a város ostromát októberben kezdték meg.

A szír hadszíntéren a kurdokból és arabokból álló Szíriai Demokratikus Erők indított offenzívát novemberben Rakka, az ISIS szíriai fővárosa ellen. Decemberben az ISIS visszafoglalta Palmüra városát, mivel az oroszok és a szír kormányerők akkor máshol harcoltak. 

Több kisebb várost is vissza kellett foglalniuk az Iszlám Állam ellen harcoló csapatoknak. Az ISIS terrorban tartotta az elfoglalt területeket, ókori városokat rombolt le, a harcok során olajkutakat gyújtott fel és öngyilkos merénylőket is bevetett. A háború sújtotta területeken a lakosságnak sokat kellett nélkülöznie, sok területen humanitárius katasztrófa van.  

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. január 02. 19:53
Euronews + CIA + ISIS...
Strassnoff Ignác
2017. január 01. 20:39
Ha a Vörös Hadsereg ebben a tempóban harcolt volna a németek ellen, akkor nagyjából most érnének a lengyel határ közelébe.
Strassnoff Ignác
2017. január 01. 20:18
Tartalmas cikk. Gratulálok faszfejek! Moszul a legnagyobb siker ugye vagy fel van szabadítva, vagy nem, de inkább még nincs. Mintha a közelmúltban a szír hadsereg egy még nagyobb várost foglalt volna vissza, erről nem esett szó. Kiment a fejükből... Kik harcolnak ott az IS-el? A fél NATO, egy fél tucat arab ország, a törökök, az oroszok, a kurdok, 55-féle ilyen-olyan felkelő társulat, meg még a faszom tudja ki nem. Pár ezer katonailag képzetlen faszfej ellen a fél világ... Egy év alatt kurva sok eredményt bírtak felmutatni. Ebben az egy évben, akárcsak az előtte volt másik kettőben naponta mértek csapást az IS vezetési pontjaira, hetente elvágták a legfontosabb utánpótlási vonalaikat, körbezárták a városaikat és naponta ölték meg a legfontosabb vezetőiket. (Ha lehet hinni a nyugati sajtónak. Az arab hírtévékben ez kissé másképp néz ki.) Az IS ehhez képest egészen jól van. Egy kis szerencsével lassan kéri felvételét az ENSZ-be. Szánalom a köbön....
Mich
2017. január 01. 19:38
CIA/Euronews = hazudozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!