Női kvóta a német cégeknél

2015. március 08. 15:52

Az önkéntes kötelezettségvállalás ideje lejárt, ezért a német tőzsdei cégek felügyelőbizottságában legkevesebb harminc százalékra kell emelni a nők arányát – döntött a Bundestag.

2015. március 08. 15:52

A tőzsdén jegyzett nagy cégek felügyelőbizottságában legkevesebb 30 százalékra kell emelni a nők arányát Németországban, miután több éves vita után megszavazták az erről szóló törvényjavaslatot.

„Idén végre abban a tudatban ünnepelhetjük a Nemzetközi Nőnapot, hogy a Bundestag eldöntötte, bevezetik a kvótát. Ez mindenképpen történelmi lépésnek tekintendő, köszönöm a támogatást mindenkinek” – mondta Manuela Schwesig, a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata családügyi minisztere. A CDU képviselőnője, Nadine Schön hozzátette: „kár, hogy írott szabályra van szükség ahhoz, hogy »top pozíciókat« nők tölthessenek be. De teljesen világos: az önkéntes kötelezettségvállalás ideje lejárt.”

A legutóbbi, 2013-as adatok szerint a német cégek felügyelőbizottságaiban átlagosan 12 százalék a nők aránya. 2016-tól azoknál a tőzsdén jegyzett, 2000-nél több embert foglalkoztató részvénytársaságoknál, amelyeknél a felügyelőbizottságot a munkavállalói részvétel elve alapján állítják össze, a felszabaduló helyeket kötelező nőkkel betölteni addig, amíg el nem érik a 30 százalékos arányt. További 3500 cég saját hatáskörben állapíthat meg célokat a női részarány növelésére, de az önkéntes vállalást még idén el kell kezdeni és nemcsak a felügyelő bizottságban, hanem a menedzsment felső szintjén is.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. március 09. 11:31
Sőt törvényt kell hozni arról is ,hogy a másik 30 százalékot cigányok kell,hogy betöltsék.
Spiler
2015. március 09. 04:13
Legyen akkor 50%,de akkor kepezzuk le az egesz tarsadalmat. Ne a legjobb kapja az állást, kapja 50% nő, meg vallásu alapon is képezzük le, hisz mégsem állapot, hogy annyi zsidó van köztük. Jah, hogy ők jobbak voltak... Le van szarva, legyen max 2% zsidó, hisz nincs több németországban. Annak fele nő, fele férfi.
Szúnyog
2015. március 08. 21:41
Mi lesz a nemileg nem determináltak jogaival? Mi lesz az LMBTQ emberekkel?
Fakutya Vigyora
2015. március 08. 20:24
"Az önkéntes kötelezettségvállalás ideje lejárt" Ki volt tűzve? Azoknak a nőknek is kötelező lesz szerepet vállalniuk a tőzsdei cégek felügyelőbizottságában, akik nem is akarnak? Mi ez a diktatúra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!