Gasparovic: Gazdagítják Szlovákiát a felvidéki magyarok

2013. február 20. 10:24

A szlovák államfő találkozójuk után pozsonyi látogatásra hívta Áder Jánost.

2013. február 20. 10:24

Hét év után először járt szlovák államfő Magyarországon, Ivan Gasparovicot Áder János köztársasági elnök látta vendégül. A szlovák politikus szerint hasznos volt tárgyalásuk, amit mi sem bizonyít jobban, hogy négyszemközti tárgyalásuk másfél óráig tartott.

Mindkét államfő egyetértett abban, hogy a vitás kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján lehet rendezni. Áder János rámutatott, hogy ezen kérdések rendezése kulcsfontosságú, ugyanis „más területeken, az elmúlt három évben, kifejezetten sikeres együttműködést alakított ki a két ország”.

Gasparovic kitért a nemzeti kisebbségek ügyére is, elmondása szerint megállapodtak abban, hogy a két ország nemzetközi kisebbségei számára biztosítani kell, hogy érvényesíthessék jogaikat. „Egyetértettünk, hogy a nemzeti kisebbségekre mindkét államban saját országunkat gazdagító elemként tekintünk” – tette hozzá a szlovák államfő.

Áder János megemlítette a közös fejlesztéseket, majd hozzátette: „a két ország következetes, kitartó EU-politikája nélkül ma Szlovákia is és Magyarország is kevesebb jövőbeli fejlesztési forrással rendelkezne”. A találkozó végén a szlovák államfő hivatalos látogatásra hívta tárgyalópartnerét Pozsonyba.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2013. február 20. 23:08
"...Mindkét államfő egyetértett abban, hogy a vitás kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján lehet rendezni..." Amíg a Benesi dekrétumok a szlovák jogrendszer részét képezik és Szlovákia nem kér elnézést azért amit ennek jegyében a magyarokkal tettek, addig ez csupán üres szócséplés Szlovákia részéről...
oskar
2013. február 20. 15:46
Magyarországot meg az itt élő szlovák testvéreink. Béke kell, testvériség. Együtt könnyebben megy!!!!!
buddhafoga
2013. február 20. 15:43
"Gazdagítják Szlovákiát a felvidéki magyarok" ...otthon miért nem ezt mondja?
GV0917
2013. február 20. 14:53
Júúúj! A' bizony nem lesz jó!Mer'akkor a szlovák lasagnaban is lóhús lesz.Elvégre ki jár ma fehér lovon hivatalba?Még a kantár meg a nyereg elmegy-dísznek!Mivel a vörös már "engedélyes".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!