A pénztárcájukkal szavaznak

2023. július 13. 14:11

A 31 NATO államból csupán négy srófolta fel a katonai költségvetését a bűvös 2 százalék fölé az inváziót követően. Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország.

2023. július 13. 14:11
NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Gyakran halljuk, hogy az ukrán háború egzisztenciális válság a Nyugat számára. Úgy latszik, hogy a NATO tagállamok pénzügyminiszterei nem hallottak erről, mert a 31 NATO államból csupán 4, illetve négy darab állam srófolta fel a katonai költségvetését a bűvös 2% fölé az inváziót követően. Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország. A számok önmagukért beszelnek. Az USA 2023-as katonai költségvetésé a béke utolsó évé, a 2021-és év költségvetésé alatt maradt. Norvégiában és Portugáliában is hasonló a helyzet.   

A brit kardcsörtetéshez az utóbbi három év katonai költségvetésének a következetes csökkentése adja a kísérőzenét. Törökország eseteben is ugyanez a helyzet. A többi NATO tagállam közül Belgium, Olaszország és Horvátország voltak azok, akik 2022-rol 2023-ra »virradólag« nemhogy növeltek volna, hanem inkább csökkentettek a katonai költségvetésüket. A katonai kiadások alapján a NATO államokat három csoportba lehet osztani:
1. A Hadviselő Csendestársak: Az USA, Nagy Britannia, Lengyelország és a Baltikum.
2. Az Aggódok Önsegélyző Egylete: az illusztris 2%-os klub négy új tagja: Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország.
3. A Lőtéri Kutyatartók Egyesülete: nagyjából az összes többi NATO tagállam. A költségvetési prioritásaikból ítélve, meg a címerállatomat is jobban érdekli ez az “egzisztenciális válság” mint őket. 
Ennyire egzisztenciális az egzisztenciális.”

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2023. július 13. 16:30
Nem tudtam, hogy Castelnak humorérzéke is van.
B_kanya
2023. július 13. 16:19
"Kovács Ubul 2023. július 13. 14:29 Ezzel szemben Oroszország átállította a gazdaságát hidegháborús üzemmódba - abból mindig jól jöttek ki." Még csak hét műszakban működnek az orosz fegyvergyárak és hétvégén nem.
I_Isti
2023. július 13. 16:04
Najó, és mire következtethet ebből Putyin?
Héja
2023. július 13. 15:33
Castel objektív, egyben vérgúnyos. Adatokkal legföljebb a kőbuták vitatkoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!