Meghallja-e a Nyugat Moszkva hangját?

2023. június 01. 18:05

Csak az a fél az agresszív, amelyik végül megindítja az inváziót?

2023. június 01. 18:05
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A második világháború óta legdurvább fegyveres konfliktus dúl Európában. De hogyan mérgesedett el ennyire a helyzet? Az éledő orosz birodalmi ambíciók vezettek az ütközéshez, avagy Moszkva csak az érdekeit védi, és úgy érezhette, hogy nincs már más választása? Mekkora ebben a Nyugat felelőssége? A hidegháborús győzelem mámorában Washington csupán nem értette meg, hogy a Moszkvát egyre inkább provokáló politikája előbb-utóbb nyílt konfliktushoz vezet, avagy tudatosan feszítette a húrt Oroszországgal?

A birodalmi ambíciók újraéledését, a hagyományosan agresszív politikát emlegetve egyértelműen Oroszországot teszi felelőssé a Nyugat az Ukrajnában kirobbant háborúért. De csak az a fél az agresszív, amelyik végül megindítja az inváziót, vagy az is, amelyik folyamatos geopolitikai terjeszkedésével, a másik érdekszférájának tudatos megsértésével ilyen helyzetet teremt? Az a nyugati információs buborékban fel sem merül, hogy az Egyesült Államok vezette blokk elmúlt harminc évben tett lépései logikusan vezettek idáig.

Természetesen Oroszország még geopolitikai értelemben egyre beszorítottabb helyzetében is választhatott volna más utat is, mint Ukrajna megtámadása – egy a mostanihoz hasonló méretű háború láthatóan nem szerepelt a tervei között –, az azonban így utólag már kijelenthető, hogy a felelősség megoszlik a konfliktusban közvetlenül és közvetetten érintett felek között. Nem lehet ugyanis nem észrevenni, hogy az Egyesült Államok mintha tudatosan terelte volna az ütközés felé az eseményeket, és ez akkor is inkább bűn, mint hiba, ha végül aztán Oroszország nem rántotta el a kormányt, és így következett be a csattanás.”

Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
librikus
2023. június 02. 17:37
A két szuperhatalom negyven évig versengett a világhatalomért. Szerencsére megelégedtek a hidegháborúval, különben egy atomháborút Európában vívtak volna meg, kiirtva a kontinens népeit. Végül is a Szovjet Birodalom a saját fogyatékosságain összeomlott. Így Amerika maradt győztes a világhatalmi versenyben, amíg maga is a Szovjet Birodalom sorsára nem jut, saját faji és nemzetiségei konfliktusain. Mármost a konkurencia nélküli szuperhatalom, az elkövetkező néhány éven át, kényszerítheti a világot azon pénzhatalom nyegle dzsesszzenekarának hangjaira táncolni, amelyet az Egyesült Államok politikai kulisszái mögül vezényelnek. Az elsőségért persze küzdeni kell! Az elsőbbségre mindig akad konkurens. Németország romjai mögött, lesben állt, a volt Szovjet szövetséges. Mára újra itt a két konkurens: a jelcini liberális anarchiából újjáéledt Oroszország és a neonemzeti kurzusra váltott Kína . Olvasd tovább: Világháborúk és győztesek.
Sanyikám
2023. június 02. 15:33
"Washington csupán nem értette meg, hogy a Moszkvát egyre inkább provokáló politikája előbb-utóbb nyílt konfliktushoz vezet, avagy tudatosan feszítette a húrt Oroszországgal? " Az usa nagyon is tudatosan építette fel ezt a háborút. Inkább az eszkalációkkal, a háború elhúzódásával és az ebből adódó többlet költségekkel nem számolt.
lacika88
2023. június 02. 13:52
Nézzék és hallgassák a fideszes jobbágymédiát, és meghallják, az kurva élet.
EX - Terminátor
2023. június 02. 12:44
Ráadás. NEM AZ AGRESSZIÓ AZ EGYETLEN BŰN AZ EGYETLEN OK, AZ EGYTELNE MOCSOKSÁG AMIÉRT A MÁSIK JOGOS VÉDELMI HELYZETBE KERÜLHET. Ha bármi féle fajta bűncselekményt követnek el ellened? Ott a helyszínen agyon ütheted érte a másikat. DE CSAK AMÍG FOLYAMATBAN VAN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!