A puccsista udvari bolond

2023. június 24. 08:44

A dolog már érlelődött, de azért inkább csak a média hitt abban, hogy Prigozsin felfordulást csinál.

2023. június 24. 08:44
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A dolog már érlelődött, de azért inkább csak a vágyvezérelt média hitt abban, hogy Jevgenyij Prigozsin felfordulást csinál. A Wagner csoport egyre inkább elszabadult hajóágyúként viselkedő vezetője előbb csak a populista politikusokhoz vagy az udvari bolondokhoz hasonlóan kezdte el osztani a (fél)igazságot, majd végül el is hitte, hogy ő a kiválasztott, és el is indult igazságot tenni, hogy »megállítsa a gonoszt«, azaz olvasatában az orosz katonai vezetést. Ezt másképp úgy hívják, hogy katonai puccs, háborús körülmények között pedig hazaárulás. Úgy tűnik, hogy az orosz vezetés kicsit megkésve észlelte, hogy Prigozsin önértékelési zavarában mértéket vesztett, nélkülözhetetlennek gondolta magát, és már nemcsak dumál, trollkodik, hanem komolyan is gondolja, amit mond. Végül a Kreml lépett, mire a kétségbeesett Prigozsin mindent egy lapra feltéve elszabadult.

Éjszaka van, s ami most Oroszországban történik, azzal kapcsolatban az a bölcsesség jut az eszembe, hogy a reggel mindig bölcsebb az esténél. De nézzük, amit eddig tudunk. A Wagner utóbbi időben egyre szabadszájúbb vezére önmagát is felül- vagy alul múlva még nap közben a sajtószolgálata által közzétett félórás videó üzenetben emelte a tétet a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel vívott (szó)csatájában. Már a napokban is arról beszélt, hogy az orosz erők rosszul állnak, és az ukránok jól haladnak előre, és ha így megy tovább, akkor lassan már a Krím a tét.

Most pedig az egész különleges hadműveletet megkérdőjelezte. Megjegyzem, ennél kevesebbért kaptak már néhányan Oroszországban 15 évi börtönt.

Mint fogalmazott, Ukrajna nem akarta megtámadni Oroszországot, és szó sem volt 2014 után népirtásról. A háborúra az oligarcháknak volt szüksége, akik már az elmúlt nyolc évben szétlopták a Donbasszt. Aztán szokása szerint féligazságokat durrogtatva szapulta a hadsereget, szidta a katonai vezetést. Sojgut pszichésen beteg embernek nevezte, akinek nem volt annyi vér a p…ban, hogy bevegye Kijevet, a háború pedig azért kell csak neki, hogy marsall lehessen. A legjobb harcosok ezrei vesztek oda a háború első napjaiban, és az ő életük a lelkén szárad. Már rég befejeződött volna a háború, ha három nap alatt megdöntik Zelenszkij rezsimjét, de a világ második legnagyobb hadserege lufiként pukkadt szét. S még folytathatnánk a szitokáradatot.”

Nyitókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. június 24. 20:47
A szerző nem dobta el a kalapácsot, csak azért, hogy vigye a show-t
ZOARD
2023. június 24. 14:40
Elég volt a háborúból! Itt az ideje a békének!
robipecs
2023. június 24. 14:39
Prigozsinnak nem volt más választása, mint amit csinál. Ha nem tesz semmit akkor szétlövik őket az oroszok pár nap alatt. Tehát bármi is lesz a vége nem járnak rosszabbul.
fabulon a bőre őre
2023. június 24. 14:01
Olyan ez mint a hétvégére kitalált taxisblokád. Azt majdnem letárgyalták pénteken (?), amikor a patkány a "forradalmi" blokád mellé állt, közben a hadsereg főparancsnokának képzelte magát békeidőben. A közkegyelmet valójában magának adatta a szadeszos, kormánybuktató szórólapokat terjesztő puccsistákkal együtt. Kőszeg szó szerint kiabálta a véletlenül felé irányuló mtv-kamerába, hogy a kormány mondjon le. Ennyit a szadeszről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!