„Ukrajna azzal mehet, amivel jött!”

2023. június 16. 07:07

Az orosz elnök úgy értékelt, hogy június 4-én kezdődött, és most is tartó, komoly stratégiai tartalékokat bevető ukrán ellentámadás egyetlen területen sem ért el sikereket.

2023. június 16. 07:07
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Immár harmadszor ült le a közvéleményben hatalmas népszerűségre szert tett katonai tudósítókkal Vlagyimir Putyin. Az első két találkozó zárt körű volt, nem nagyon verték nagy dobra, míg a mostaninak egy részét nyilvánossá tették, ám most is volt a beszélgetésnek egy zárt körű része. Erről az egyik ismert blogger, Jurij Podoljaka annyit jegyzett meg a Telegram csatornáján, hogy nyílt eszmecsere folyt, az elnök rendkívül tájékozott, úgymond naprakész volt a háború kérdéseiben, amit pedig a jövőről mondott, az őt – már mint Podoljakát – megnyugtatta.

A »vojenkorok« mindenek előtt az ukrán ellentámadásról, a jelenleg is zajló harcokról kérdezték Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök úgy értékelt, hogy június 4-én kezdődött, és most is tartó, komoly stratégiai tartalékokat bevető ukrán ellentámadás egyetlen területen sem ért el sikereket. Az orosz elnök elmondta azt is, hogy 54 tankot vesztettek, míg az ukrán fél 160-at. Mint hozzátette, Kijev az offenzíva során a nekik külföldről szállított felszerelés 25-30 százalékát elveszítette. Putyin úgy látja, hogy az ukrán veszteségek szerkezete is nagyon kedvezőtlenül alakul, hiszen míg a végleges veszteségek aránya az orosz veszteségeken belül 25-30 százalék közötti, az ukránoknál 50 százalék. Az ellentámadás utáni orosz tervekről Putyin elmondta, „minden azon potenciálon múlik, amely az úgynevezett ellentámadás befejezésének pillanatában fennmarad. Moszkva egyértelműen arra számít, hogy az ukránok jelentős veszteségekkel fejezik be az ellentámadásokat, így jelentősen meggyengülve kerülnek ki belőle.

Putyin ennek kapcsán megemlítette azt is, hogy szisztematikusan folyik a demilitarizáció, és Ukrajna védelmi ipara nagyon hamar meg fog szűnni. A hadiipari potenciál megsemmisítésével valósul tehát meg Ukrajna demilitarizációja.

Ukrajna az orosz elnök szerint már szinte semmit sem képes előállítani, a lőszert, a haditechnikát, a felszerelést külföldről kapja, de sokáig így nem lehet kitartani. Putin elismerte azt is, hogy az orosz oldalon sem áll minden fegyverből a rendelkezésre. Így precíziós lőszerekből, kommunikációs eszközökből, helikopterekből és drónokból van hiány, a legfőbb fegyvertípusok gyártását azonban az elmúlt évben 2,7-szeresére növelte az orosz hadiipar.”

 Nyitókép: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2023. június 17. 15:37
Könyörgöm aki a jenkiket mosdatja, és az oroszokat fikázza, olvassa már el a Brezinski doktrínát, és ha ötvennél magasabb az IQ-ja talán leesik a tantusz!
apro_marosan_petergabor
2023. június 17. 09:49
Putyin magas lórol beszél most, de a háború már másfél éve tart...
Alena
2023. június 17. 05:39
Zelenskijnej csupán fehér por kell...de abból rengeteg...és nem fegyver...
Hurka
2023. június 16. 11:55
Így szerintünk is oké, mert Kárpátalja nem volt náluk, amikor beléptek a szuba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!