Működik az orosz felőrlés

2023. június 27. 06:55

A változó, mindinkább óvatossá váló kommunikációból azt olvasható ki, hogy Kijev legszívesebben kivárt volna ezzel az ellentámadással. De nem teheti, mert egyre nagyobb rajta a nyomás.

2023. június 27. 06:55
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A korábbi hónapokhoz képest érezhetően javult az orosz felderítés hatékonysága is, ami meglátszott az elmúlt jó egy hónap parancsnoki központokat, valamint a frontra tartó lőszerszállítmányok ideiglenes tárolására szolgáló raktárépületeket, vasúti pályaudvarokat érő rakétacsapásainak eredményességében is. De sikerült valamelyest kiküszöbölni más hibákat is, így például érezhetően gyorsult a parancsnoki láncon végigfutó kommunikáció sebessége. Ehhez járul, hogy az őszi támadásokhoz képest az ukrán fél már nem nagyon számíthat a meglepetés erejére, és a több kilométer szélesen lefektetett orosz aknamezők miatt az ősszel bevált manőverező harcászat sem tud igazán hatékonyan működni.

Látta ezt az ukrán fél is, ráadásul a beígért nyugati technikának is csak egy része érkezett be, és a gyorsított kiképzés hiányosságai is gyorsan megmutatkoztak. Egy ilyen offenzíva sikeréhez elengedhetetlen összhaderőnemi harcászatnak egyébként is számos eleme – mindenek előtt a csapatlégvédelem ­– hiányzik ukrán oldalról.

Így aztán az első próbálkozások fényében nem csodálkozhatunk azon, hogy az offenzíva közeledtével egyre kisebb lett az ukrán vezetés arca. A változó, mindinkább óvatossá váló kommunikációból azt olvasható ki, hogy Kijev legszívesebben kivárt volna ezzel az ellentámadással. De nem teheti, mert egyre nagyobb rajta a nyomás.

A Politico értesülései szerint ugyanis Washington az ukrán vezetés értésére adta, hogy a további támogatás mértéke jelentős mértékben függ az ellentámadás sikerétől. Ez érthető, hiszen az Egyesült Államok kényes időszak, az elnökválasztási kampány előtt áll, ráadásul azért érezhetően fogynak a Nyugat tartalékai, és egyre nagyobb a társadalmak elfáradása is. Kijev tehát a tavaszi retorikával ellentétben óvakodik egy meggondolatlan offenzívába belecsúszni, ugyanakkor eredményeket kell felmutatnia, így támadási kényszerben van.

Így aztán az időjárás javulásával, a terep felszáradásával megkezdődött az offenzíva első szakasza, amelyet kissé kelletlenül néhány nap múlva Zelenszkij elnök is az ellentámadás megindulásaként ismert el. Kijev láthatóan kivárt volna ezzel az első sikerekig, de a nyomás miatt nem tehette, így jobb híján az ukrán és a nyugati média inkább néhány falu, Nyeszkucsnoje és Blagodatnoje falvak, a terepviszonyok miatt értelmetlen elfoglalását – a környező területekhez képest mélyebben elhelyezkedő tűzzsákba csalták be az ukrán támadókat – igyekszik nagy sikerként eladni. Már csak azért is, mert közben az információs fronton is rosszul alakult a helyzet.”

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gróf Mindenyssa Zdenko
2023. június 27. 12:54
„Ukrajna többé nem szuverén ország. Nincs pénzük, nincs fegyverük. Csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket” – mondta a német Weltnek adott kommentárjában. Ugyanakkor szerinte a Nyugatnak is joga van "fegyvert és pénzt adni, vagy nem adni". Orbán azt mondta, hogy „aggódik Ukrajna megmentéséért”, de úgy látja, ennek egyetlen módja, hogy „az amerikaiak tárgyalásokat kezdjenek az oroszokkal, megállapodást kössenek a biztonsági architektúráról, és megtalálják Ukrajna helyét ebben a biztonsági architektúrában”. Lehetetlennek tartja a probléma katonai megoldását. Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: Putyin nem háborús bűnös. Az EU-nak nem sikerült szankciókkal térdre kényszerítenie Oroszországot, és nem sikerült békét elérnie Ukrajnában. „Az a probléma, hogy az ukránoknak hamarabb kifogynak a katonáikból, mint az oroszok. És ez lesz a döntő a végén” – mondja a politikus. Orbán ugyanakkor nyitva hagyta a kérdést, hogy a háború befejeztével Ukrajna a NATO tagja lehet-e.
Akitlosz
2023. június 27. 12:26
Az ukrán ellentámadás nem valami nagy siker, de az orosz reguláris hadsereg is képtelen sikeresen támadni lassan egy éve. Nincsen egyik oldal sem olyan fölényben, ami a sikeres támadás előfeltétele lenne.
Zolotarjov
2023. június 27. 09:55
https://youtu.be/9D7UNhJhGtI Na ugye..
packó_
2023. június 27. 09:46
Ukrajna nem csak Európát rántja magával a mélybe, hanem hála Istennek a Bident és bandáját is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!