A disznótor nem ünnep, hanem szakrális esemény

2023. június 27. 17:30

Nem baráti összejövetel, hanem komoly, nagy művelet.

2023. június 27. 17:30
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Annak, aki nem érti, hogy a magyar ember ösztönösen, tudatosan és egyébként mindenféleképpen miért vonzódik a disznótorhoz, szerintem semmiről sem érdemes beszélni, ami ezzel a néppel kapcsolatos.

A disznótor nem ünnep, hanem szakrális esemény. Nem piálás, hanem egész napos mászkálás. Nem baráti összejövetel, hanem komoly, nagy művelet. Disznótor idején a kicsik olykor nagyok lesznek, a nagyok pedig kicsik (egy idő után). Disznótoron csodás pillanatok vannak: amikor például vért reggelizünk, aztán elkészül a szárma, a böllér meg egyre nagyobb bátorsággal mutatja be a titkos szakfogásokat. Megjelennek mindenféle emberek, akik hozzák a hazai pálinkát, ilyenkor ezeket összeméricskéli a magyar ember, megbeszéljük, hogy hajnali horgászatra megyünk, amiből persze semmi sem lesz, hiszen másnap senki nem tud felkelni négykor.

Nótázni is szoktak, szépen, becsületesen, nem keresztbe énekelve a másiknak. Előkerül a citera, a tekerő, ha pedig nincs muzsikus a társaságban, bömböljenek a férfiak, cincogjanak az asszonyok, elfér mindenki a fásszín előtt, a hokedliken. Kuncognak a csozék, menekülnek az egerek, nagy a szédülés.

Estére békesség ül a tájra. Csikorog a hó, amikor elmennek a családtagok, a segítők, majd pedig nyers hús illata szálldos a vályogfal mellett, üres üvegek sorakoznak az ablakpárkányon. Boldog a kutya, boldog a család, boldog mindenki.

Csak a disznó nem. Ő már elvégezte egyetlen életfunkcióját, röffentett és kimúlt - hamarosan a gyomrunkba kerül. Isten éltesse azokat is, akik mindebből egy szót sem értettek, és csak sejtik, hol is van valójában Magyarország, kik a magyarok, milyen ez a táj, miért fúj a szél, sír a Hold, s végtére is, mi folyik itt, ha éppen nem vér, latyakos sár vagy bélmaradványok.

Ez éppen ettől szép.”

Nyitókép: Szentesi Zöldi László Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. június 28. 22:25
Nekem az a tanácsom minden disznyóölőnek, hogy kétszer is gondolja meg milyen karmikus következményekkel jár egy élőlény kegyetlen lekéselése, ha éhes, inkább szakítson le egy almát a fáról, abból nem lehet baj vagy ha szakítást is erőszaknak véli, várja meg mint az indiai szaddhuk, hogy a gyümölcs magától pottyanjon le a fáról és így szakítsa meg hosszas meditációját a neofita a minden lehetőséget önmagában hordozó omnipotencialitás fenoménján ,a világmagon.
herden100
2023. június 28. 04:41
Kedves László! A gyerkőcöt, unokát el kell vinni a mészárszékre, hogy lássa az élet minden oldalát... ui: Isten éltessen: https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-laszlo-kiraly Irodalom: https://magyarokfenykuldetese.wordpress.com/2019/11/28/a-magyar-szent-korona-megszabadito-es-megtarto-uzenete/ https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/az_egeszseges_taplalkozas_12_pontja
tartarossz.blog
2023. június 28. 01:02
Sorkatona határőr voltam egy örsön ami félig önellátó volt a szocializmus alkonyán, a mai napig hálás vagyok a hentes/böllérünknek, mert nem tudta leszúrni szegény állatot és amikor szegény röfi fejében megállt a fejsze, én onnantól elhatároztam, hogy vegetarianus leszek és így is lett. Az egész disznótor nem több, mint sátáni rituálé. Az ember attól nem lesz több, ha átveszi a természet kényszerű kegyetlenségét, vagy megfelel a földi elvárásoknak és szokásoknak. Az igazi szakralitás ponthogy nem evilági szokás, barbár és kegyetlen, véres tett. Mahátma Gandhi: A vegetarizmus erkölcsi alapjai https://www.youtube.com/watch?v=h-fZ04PiyH0
Szabó A. Imre
2023. június 27. 23:44
Sanszos, hogy több disznótorban voltam már, mint Szentesi-Zöldi, de soha nem jutott eszembe és valószínűleg senkinek, akik ott voltak, a disznóvágásról és feldolgozásról a szakralitás. Lehet, ha kevesebb házipálinkát iszik, neki sem jutott volna eszébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!