A politikát felkészületlenül érte Prigozsin puccskísérlete, ezért az elemzők magukra maradtak és jó munkát végeztek

2023. június 25. 16:40

Mind egyetértettek abban, hogy a Wagnernek esélye sincs megdönteni Putyin rezsimjét, nem fogják közfelkiáltással az Orosz Föderáció következő elnökének felkenni Prigozsint a Kreml hagymakupoláinak árnyékában.

2023. június 25. 16:40
null
Ambrózy Áron
Ambrózy Áron
Pesti Srácok

„Egy ideális világban a biztonságpolitikai elemzés nem a politika folytatása lenne más eszközökkel (copyright: Robert C. Castel), csak hát nem egy ideális világban élünk. De volt egy jó hétvégénk, amikor a jó idő és a hálás társadalom bőkezűsége miatt messze földön nyaraló politikusok nem rendeltek szakvéleményt, az elemzők pedig végre a hivatásuknak élhettek.

Az újságírók, a drukkerek és a Twitterről »nyílt hírszerzést« folytató amatőrök persze szokás szerint lejáratták magukat. Ám ők eleve a menthetetlenek (és feleslegesek, továbbá kártékonyak), így senkinek nem kell egy kardot applikálnia maga mögé, hogy aztán beledőlhessen. A biztonságpolitikai elemzők – jöjjenek jobbról, balról, középről – viszont egytől-egyig kifogástalan munkát végeztek. Csak és kizárólag az orosz tapasztalataik (helyi kapcsolatok, nyelvtudás stb.) alapján formáltak véleményt, és nem is tévedtek akkorákat, mint azokban a szorgalmas hétköznapokban, amikor még azon is vitatkoznak, hogy áttörtek-e az ukránok, avagy sem.

Normális esetben és a hivatásrend előírásai alapján egy elemző feladata volna megmondani, hogy mi van, hogy a politikusok a mi van alapján megfejtsék, hogy mi legyen. Ez a klasszikus, régebben akár egyetemeken is tanított sein/sollen feladatleosztás, ami helyett manapság 5. generációs transzjogokat és petíciószervezést tanítanak. Pont ezért eljutottunk odáig, hogy manapság a politika rendeli meg, hogy mi van, az elemzők pedig – akiknek a megélhetése múlik azon, hogy mennyire sikeresen tudják a megrendelt narratívát elhinteni a szavazópolgárok körében – nem elemeznek, hanem rétegtémában folytatnak propagandát. Elmesélnek egy olyan világot, ami igazolja a politikusok döntéseit, alátámasztja a politikusok szónoklatait, meg egyéb bölcs meglátásaikat.

Egyértelmű példa erre az orosz szándékok »elemzése«. Amikor X és Y arról magyaráz mindenféle számokkal, adatokkal, történelmi analógiákkal lehivatkozva, hogy Oroszország egész Európa megszállására készül és Ukrajna csak az első dominó, valamint az orosz offenzíva Párizst, Londont, netalán New Yorkot fenyegeti, akkor rögtön tudjuk, hogy az illető elemző valamelyik háborús héja zsebikéjébe van szervesülve. Amelyik elemző pedig arról értekezik, hogy az oroszok nem tehettek másként, hiszen az ukránok orosz civilek tízezreit mészárolták le nyugati biztatásra, akkor tudjuk, hogy az illető MIR-kártyával fizeti a kaviárt.

A hétvégén viszont egészen megkapó egyetértésben elemeztek az elemzők. Mind egyetértettek abban, hogy a Wagnernek esélye sincs megdönteni Putyin rezsimjét, nem fogják közfelkiáltással az Orosz Föderáció következő elnökének felkenni Prigozsint a Kreml hagymakupoláinak árnyékában. És abban is, hogy ez nem maszkirovka, nem mesterterv, hanem az oroszok ilyenek. A bojárok néha egymásnak mennek, ha rájuk jön a ruszkipillanat.”

Nyitókép: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2023. június 26. 08:38
"Prigozsin akciója - bár esélye nem volt - rávilágított arra, milyen borzasztó állapotban van Oroszország belül Putyin elhibázott háborúja miatt(is)." - Ahogy a költő mondja: "Hogy fecseg a felszín, hallgat a mély" - jelen esetben, az orosz nép szemében szvsz nem csorbult Putyin tekintélye, még igencsak emlékeznek a Nagy Honvédő Háborúra és az amcsi háborús héják és "mélállamosok", "háttérhatalmasok" hasonló sületlenségeket pofáznak össze-vissza, mint egykoron Hitler és Goebbels. Az a háború pedig kényszer volt, mert Zselé földtörvénye után az USA-vállalatok felvásárolták Ukrajna földvagyonának jelentős részét és már nagyon elszemtelenedtek. Bizony ám, s&ggf&ly hülyelvtárs!
szárma
2023. június 25. 21:33
Nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik politikust váratlanul érte... Már elég régóta pedzegettek egy "lehetséges" felkelést az orosz elnök ellen.
beobachter1
2023. június 25. 21:08
Ambrózy baszki! Mindenki, mondom mindenki tudta, hogy a 25 000 - es létszámú Wágnerocskának semmi esélye sincs a sikerre! Ezért megdicsérni a szaknemértőket pestiesen szólva nem semmi! Magam leírtam már délben, hogy a Wágnernek annyi az esélye a sikerre, mint háromlábú sünnek átkelni egy nyolcsávos autópályán! És beírtam vagy 100 000 posztba is! Most akkor én is szakértő vagyok? És most figyelj! A szaknemértők úgy beégtek a hétvégén, mint még soha. Ami engem meglepett, hogy Rácz Bandi talán életében először fején találta a szöget. Antonka arról regélt, hogy 20 - 21 órára Moszkvában lesznek Prigóék! Utána többen, többször megkérdezték tőle, hogy ott vannak - e már? Csalódtam benned Ambrózy! Pedig kedvenc újságíróm vagy. Lehet, hogy farkasvakságban szenvedtél hétvégén?
amca
2023. június 25. 21:01
RZéer biróm ez elmbeteg moschlék, ráczféle szagértőket. A Wiki a csatákról nyagyon 1szerű tényeket közöl Valahogy így: Ödön: pár tank,se hajó ,se avion, se logisztika, se fedezet,se támogatás. Ruskaja Armija: 2850 szamoljot. 55000 tank. 32 000 löveg, 2 000 000 soldat. i tako daljeje. Imajetye váprosz taváris ,rácz ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!