A felvidéki magyar politikai alakulásáról

2023. május 16. 14:00

Mielőtt szétesik a Szövetség, egy pillanatra álljunk meg és hajtsunk fejet elitünk politikai tehetségének abszolút hiánya és annak betetőződése miatt.

2023. május 16. 14:00
null
Tokár Géza
A Szótlan Szemtanú

„Mielőtt szétesik a Szövetség, egy pillanatra álljunk meg és hajtsunk fejet elitünk politikai tehetségének abszolút hiánya és annak betetőződése miatt. Mire gondolok konkrétan? A Gyimesi-ügy kezelésére, amiben minden érintett félnek sikerült egészen odáig fokoznia a helyzetet, hogy abból egyszerűen nem lehet méltósággal kikeveredni, ugyanis az összes lehetséges megoldás destruktív a pártra (vagy annak egy részére) nézve. Míg pár hónapja még lehetett volna a helyzetet kezelni előzetes egyeztetésekkel és tárgyalásokkal, vagy az ellenfelek démonizálásának hanyagolásával, mostanára nyilvánvalóvá vált, hogy a Gyimesi-jelölés egy párton belüli háború, aminek minden esetben vesztesei vannak. Nézzük a forgatókönyveket:

- Gyimesi a listára kerül a párt alapszabályával ellentétesen, erőből, a Híd (egy része?) pedig távozik a pártból. A dühös, Gyimesivel egyet nem értő szlovákiai magyar szavazókat nem lehet meggyőzni a Szövetségre voksolásról, a Híd jobb forgatókönyv híján elmegy egy másik párthoz és a legtöbb, amiben reménykedhet, az 1-2 képviselői kegyelemmandátum egy másik párt listáján. Én mondjuk ezt se látom reálisnak. Az MKP-sított szövetségnek pedig marad a három százalék megugrása - mert a korábbi választásokból teljesen egyértelmű, hogy nincs potenciálja többre.

- Ha a párt szabályzatát betartva patthelyzet áll elő és nincs lista, akkor kampányolás helyett a változatosság kedvéért ismét hosszas iszapbirkózás indul a platformok között, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy a választók a lehető legmesszebbre meneküljenek ettől a diszfunkcionális társaságtól, amelyik olyan alapvető kérdéseket sem képes kezelni, mint egy lista összerakása. Ne bízzunk rájuk összetettebb feladatokat.

- Ha a Híd az utolsó pillanatban meghátrál és mégis belemegy Gyimesi listára rakásába, akkor gyakorlatilag ellentmond mindennek, amit az elmúlt hónapokban állított és amivel fenyegetőzött. Bugár valamikori pártja megteszi az utolsó lépést saját maga felszámolása felé és nem tudom elképzelni, hogy bárki is hitelesnek tekintené a vezetőit egy ilyen vargabetű után.

- Végül pedig ha az MKP teszi meg ugyanezt és Gyimesi jelölését adja fel a békesség kedvéért duzzogva, akkor az MKP vezetésének lesz rengeteg elszámolnivalója a mostanára teljesen felheccelt szavazótábora felé, pusztán a katasztrófaturistáskodás kedvéért megnéznék egy ilyen hangulatban összehozott választási gyűlést. Amint az érintettek elkezdenek magyarázkodni.

Nem igazán akarok kiemelni egy szereplőt sem a történetből, világosan látszik, hogy a szűklátókörűség és a politikai vízió általános, mindenkire kiterjedő hiánya hozta össze ezt a helyzetet. Amiből a párt valahogy ki fog keveredni, mert a túlélési ösztön nagy úr, de hogy a kampányt - eleve vesztes helyzetből - nulla helyett mínuszból kell elkezdenie, az eléggé evidensnek tűnik.”

 

Nyitóképen: pozsonyi reggel (fotó: Shutterstock)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2023. május 17. 09:20
Ilyenkor a régi vicc jut eszembe. Mit tesz három német, ha találkozik? Vezért választ. Mit tesz három magyar, ha találkozik? Alapít három pártot. Szomorú, de nagyjából igaz.
Proxima Centauri
2023. május 16. 18:13
A vidéki szemüvegem ugyan törött, de a ragasztószalag segített... a balfelsőhatos hiányzik, de általában ezt nem látni. Egy parlamenten kívüli párt olyan, mint egy megkötött házőrző kutya Ugat, de ...ennyi. A kutyaugatás állítólag nem hallatszik az égig. Ha a kutya tizenhárom évig meg van kötve.... A "magyar" párt úgy három százalék körül áll. A kezdetektől fogva. Ez a Gyimesi ügy csak negatívan befolyásolja majd. A küszöb 5 százalék. Erre az esély csak elméleti. 3 százaléktól jár a pártnak a költségvetési támogatás. Menjetek és szavazzatok rájuk, ha azt akarjátok, hogy túléljék a következő 4 évet! Vagy szavazzatok szlovák pártra, amelyiknek van esélye befolyásolni a dolgok számotokra kedvező menetét! Vagy inkább sétáltassátok meg a kutyát szeptember végén és dobjatok be egy kevert felest a sarki kricsmiben.
balbako_
2023. május 16. 17:49
Rossz olvasni, hogy képtelenek egymással szót érteni.
lájkbajnok
2023. május 16. 16:21
Ki ez a Gyimesi, és miért akarták benyomni alapszabály-ellenesen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!