Hol a helye a nőnek?

2023. január 23. 09:13

A nők kompetenciáinak elvitatása éppolyan bevett szokás idehaza, mint a rájuk terhelt túl sok házimunka és az (érzelmi) elvárások.

2023. január 23. 09:13
null
Bősz Anett
Népszava

„Nincs még egy társadalom Európában, ahol ennyire közügyként kezelnék a várandósságot és a gyermekvállalást, mint idehaza. Az Orbán-kormány régóta nem képes felfogni, hogy külön kell választani a népesedéspolitikát mint fontos közügyet, valamint a gyermekvállalást, ami a legmélyebb magánügyeink közé tartozik. Ahogyan a nők elleni szóbeli erőszak bevett gyakorlat a kormánypárti padsorokban, úgy a várandós és kisgyermekes édesanyák, a szülőképeskorú nők vegzálása is az, és ez sajnos végighullámzik az egész társadalmon.

Ha látunk egy harmincas éveiben járó, gyermektelen nőt, első ránézésre fogalmunk sem lehet, mi az ő története. Lehet, hogy egy hosszú ideje sikertelen lombikokon áteső pár egyik tagja, esetleg endometriózisban szenvedő, gyermekre vágyó honfitársunk. Mit sem tudhatunk a vetélésekkel megküzdeni kénytelen nőtásainkról és azokról sem, akik problémás várandóssággal küzdenek – a gömbölyödő pocakon ez nem látszik. Az viszont igen, hogy Vekerdy Tamás volt az egyetlen, aki kimondta, hogy gyereket nevelni csak örömmel lehet – közben itthon ítélkezések erdejében élnek a nők, legyen szó gyermektelenekről vagy anyukákról.

A tény, hogy hosszú idő óta a meg nem született gyermekek országa vagyunk, arra kötelezné a kormányt, hogy mindent gondoljon újra a családpolitikájából. Mert ha minden rendben megy is, és egy kicsi élet oda tart, ahová nagyon várják, egészséges várandósságból egészséges baba születik, sikerül az anyatejes táplálás, jól fejlődik a pici, akkor jön a társadalom, és épp úgy beleszól mindenbe, ahogyan a kormányzat. Beleszól az édesanya dolgába, aki a testével és a lelkével hozott létre egy emberi testet, a testével és lelkével táplálja utána hosszú időn át. De ott a szomszéd, ott a buszon mellette utazó utastárs, a random nagymama, aki úgy hiszi: sokkal jobban ért hozzá. Ott a »jóakaró«, aki nem akar beleszólni, de…, és ott a saját életén kesergő, bukásokat és feldolgozatlan traumákat más bántásába fojtó piszkálódó.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2023. január 24. 00:30
Hol a helye a nőnek?! Normális esetben a férje, megengedem a párja mellett! Tudod génhibás barátnőm, az apa férfi, az anya nő. Mármint az evolúció szerint. Nálunk az anya a háztartást vezeti (de én is segítek) az apa meg a kertet ássa, stb. Ez így volt szüleim, nagyszüleim, dédszüleim, ükszüleim idejében is. Ennél jobbat még nem találtak ki, akkor meg minek más utakat keresni?!
ThuleanPerspective
2023. január 23. 23:12
Tied a konyhába! Egy láncra kötve, szájkosárral
machet
2023. január 23. 21:08
Egy operáció?
bonafidesupraman
2023. január 23. 21:06
Hát neked az utcasarkon kis retikült lóbálva....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!