A magyar oktatási rendszer megbukott

2022. december 21. 09:11

2022 az iskolapolgárok, a pedagógusok, a diákok és a szülők lázadásának éve volt.

2022. december 21. 09:11
null
Ónody-Molnár Dóra
Jelen

»Nincs tanár, nincs jövő!«, »Becsüljétek meg a tanárainkat!«, »Szabad ország, szabad oktatás!« – 2022 az iskolapolgárok, a pedagógusok, a diákok és a szülők lázadásának éve volt, még akkor is, ha egyelőre ezeket a tiltakozásokat a hatalom nem veszi figyelembe, sőt, a követeléseiket egyelőre semmibe veszi.

Az év eleje – a már az elitiskolákat is fojtogató tanárhiány és a megalázóvá olvadt pedagógusbérek miatt – sztrájkkal indult, mire válaszul a kormány olyan rendeletet alkotott, amely ezt az alkotmányos nyomásgyakorlási eszközt ellehetetleníti. A jogszabály a „még elégséges szolgáltatással” kapcsolatban úgy alakította ki a feltételeket, hogy még véletlenül se lehessen törvényes munkabeszüntetést tartani. Ez váltotta ki a diákok felháborodását is: márciusban középiskolás korú fiatalokkal teltek meg országszerte a terek, és sok pedagógus polgári engedetlenségben vett részt.

A választások után az elégedetlenség mérséklődött, de nem azért, mintha az indulatok csitultak volna, hanem mert az érintett szereplők arra vártak, hogy kiderüljön, hová kerül az új kormányban az oktatás ügye és az új tárcavezető hogyan áll a pedagógusok és diákok követeléséhez. A hideg zuhany hamar megérkezett Pintér Sándor személyében, aki belügyminiszterként kapta meg az ágazat irányítását, s miniszteri expozéjában azonnal megüzente a pedagógusoknak, hogy nem tűri a polgári engedetlenséget.

A bérköveteléssel kapcsolatban pedig a nemzeti szuverenitásra oly büszke kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy az a brüsszeli tárgyalások sikerétől függ: ha lesz uniós pénz, elkezdik emelni a fizetéseket.

Megígérte, hogy 2025-ig a diplomás átlagbér 80 százalékát elérik majd a pedagógusbérek. Mindez újra belobbantotta a tiltakozásokat, szeptemberben, októberben és novemberben is több tízezres tömegeket megmozgató élőlánc, tüntetés söpört végig az országon. Egyre nagyobb számban fejezték ki felháborodásukat az egyházi intézményekben tanítók is. A hatalom viszont tovább keménykedett: tankerületi vezetői figyelmeztetések után október elején öt gimnáziumi tanárt rúgott ki a BM, november végén pedig újabb nyolcat. Köztük több olyan pedagógust, akinek végzős osztálya volt, de van köztük pályakezdő, illetve olyan tárgyat oktató is, ahol a legnagyobb a szaktanárhiány.”

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2022. december 22. 10:51
Szerintem pedig nem! Csak most derült ki, mennyi pedagógusnak nem való aljadék komcsi került a felszínre, mennyi szabotálta az oktatást! Na ezektől kell megtisztítani az oktatást!
5m007h 0p3ra70r
2022. december 22. 10:32
Most ez a luvnya mit akart azon kívül, hogy írt egy mindenki számára nyilvánvaló felsorolást?
MoKaFi
2022. december 22. 08:21
Akármit is kommentel ide a többség. A nettó 207 ezer forintos fizetésért dolgozó tanárok helyzete megalázó. Egy megalázott ember pedig nem lesz sohasem jó példa (a személyes kvalitásaitól függetlenül). Egyszer írtam már, hogy nettó 800-ért forrasztgatok egy gyárban Köln mellett. A feléért sem mennék vissza tanárnak, nemhogy a negyedéért.
Krupp Skya
2022. december 22. 05:06
Az ÁVH mindig tudja mikor kell keverni a szart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!