Létezik-e az Isten egyáltalán?

2022. december 25. 08:17

Sajnos az egyházakban lepisszegés jár annak, aki e kérdést föl meri tenni.

2022. december 25. 08:17
null
Balavány György
Balavány György
24.hu

„Nem az a kérdés, hogy létezik-e még hit, ami Isten felé nyújtja a kezét, és tőle várja a megoldást a bajokra. A kérdés – a kérdések kérdése – inkább az, hogy létezik-e Isten egyáltalán, aki figyel az imáinkra és kész segíteni. Nyilvánvaló, hogy ez nem az ateisták kérdése. Hogy van-e egyáltalán Isten, az a hívők, de legalábbis a transzcendensre nyitott emberek kínzó, visszatérő kérdése. Sajnos az egyházakban többnyire lepisszegés jár annak, aki e kérdést föl meri tenni. Mi történne egy pappal, ha beismerné, hogy nem képes hinni azt, amiről prédikál?

A vallásos emberek úgy takargatják a kételkedésüket, mintha az valami rút fekély volna a lelkükön, és ha észreveszik mások kételkedését, igyekeznek a lehető legsúlyosabban megszégyeníteni. Kár, mert a hit nem választható el a kételkedéstől. A kételkedés egészséges és normális, akár a hit, az istenkeresés, vagy épp az aposztázia, a hitehagyás. Ezek nem az emberi tudat működési zavarai, hanem az emberi tudat rendes működésének megnyilvánulásai; többnyire fejezetek egy történetből, bár nem mindenki éli meg mindegyik fázist. Hosszan lehetne sorolni az egyháztörténet nagy kételkedőit, akik próféták, szentek, apostolok és egyházatyák vagy épp reformátorok voltak.

Gyorsan legyünk túl a szélsőséges-szubjektivista mondáson, miszerint Isten a hívők számára létezik, az ateisták számára nem. Frappánsan hangzik, mint egy Coelho-bölcsesség, és pont olyan üres. Az az Isten, aki csak a hit számára létezik, valójában nincs. Mi azt az Istent keressük, akinek a létezése független a hitünktől. S az ontológiai alapkérdés, hogy tudniillik létezik vagy sem, elég fontos ahhoz, hogy évente legalább egyszer feltegyük magunknak. Ha ugyanis nincs Isten, akkor az emberi kultúra és civilizáció jó részét ostobaságnak tarthatjuk, és be kell ismernünk, hogy üres illúzióra építettünk egész történetünk során. Ez is opció, elég kellemetlen következményekkel: ha a civilizáció ábrándképekre épül, akkor az emberi lényt nehezen tarthatjuk racionálisnak, vagyis éppen azzal az antropológiai tétellel kell leszámolnunk, ami a felvilágosodás és egyben a szekularizáció alapja.”

Nyitókép: Fred de Noyelle / GODONG / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. december 28. 11:08
Elégazhozzá, hogy Isten nagyonis létezik...meg izéé...minden.
artojan
2022. december 27. 01:58
Balavány, ez nagyon halavány.
Akitlosz
2022. december 26. 22:26
Sok isten létezik. Ameddig emberek léteznek, addig istenek is.
leponex
2022. december 26. 20:22
Gyuri, senki nem fog se lepisszegni, se befogni a szádat, tudomásul veszik hogy te ezt így gondolod. Már csak azért is, mert valószínűleg minden (igazából) hívőnek ez újra meg újra visszatérő kérdés magában: hogyan létezehet egy Isten, egy öröktől fogva létező nem anyagi természetű Valaki, aki a semmiből anyagot teremtett, sőt még annak is megtalálta a módját, hogy a maga képére és hasonlatosságára teremtsen - miképp, az is örök rejtély marad szerintem - embert. Hát nem sokkal hihetőbb hogy öröktől fogva létezett az Anyag, aki valamikor nem is volt, de aztán egy ősrobbanással mégiscsak létrehozta magát, oszt addig rezegtette a molekuláit, napozgatott, fújta a szél, hullámzott a tenger, mígnem létrejött az az ember, aki az idők során lassan uralma alá hajtja a Földet, és már eljutott arra a szintre, hogy lassan képes lesz teremteni szinte bármit. Ugye, hogy ebben aztán tényleg nem kételkedhet a gondolkodó elme. De próbálj meg kételkedni abban, hogy van-é demokráciából más, mint a liberális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!