Miért kedveli a tőke Kazahsztánt?

2022. november 05. 15:52

Az elmúlt 30 évben Kazahsztán 370 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetést vonzott be.

2022. november 05. 15:52
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„A Kína, Oroszország és Irán szomszédságában fekvő Kazahsztán mintegy 2 milliárdos piacot jelent, ezért aztán nem lehet alábecsülni az országban rejlő gazdasági potenciált. Ehhez jön még, hogy az ország földjében megtalálható a periódusos táblázat összes eleme, és globális szinten is kiemelkedőek az urán- és az olaj tartalékai. S ha ehhez még hozzávesszük, hogy az ENSZ 2020-as felmérésében Kazahsztán a 29. helyen végzett az e-kormányzati fejlesztések területén, míg a 11. helyen az online szolgáltatások minősége tekintetében, akkor nem lepődhetünk meg azon, hogy a közép-ázsiai országot kedvelik a befektetők. Érdekességként még megemlíthetjük azt is, hogy Kazahsztán az Egyesült Államok után a világon a második a bitcoin-bányászatban. A cambridge-i egyetem szerint az ország részesedése a kitermelési szektorban 18,10 százalék.

Ezek után nem meglepő, hogy az elmúlt 30 évben Kazahsztán 370 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetést vonzott be. Ez az összeg lehetővé teszi, hogy továbbra is az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaság legyen Közép-Ázsiában és a posztszovjet térségben.

Nézzük meg részletesebben, hogy miért is vonzó Kazahsztán egy potenciális befektető szemében? Már említettük, hogy természetes ásványokban gazdag országról van szó. Kazahsztán a világ legnagyobb urántermelője, 2. a világon a króm-, ólom- és cink tartalékok tekintetében, 3. helyen van a mangán készletek tekintetében, míg az 5. a rézkészletek tekintetében. Ezen kívül ott van a TOP-10 ország között a szén-, a vas- és az aranytartalékok tekintetében is.

Kazahsztán emellett közlekedési összekötő kapocs Európa és Ázsia között.

Nem utolsó sorban a kínai Új selyemút révén összeköti Eurázsia keleti és északkeleti részét Afrikával. Így szárazföldi, légi, sőt tengeri utakon egy egymilliárd fős fogyasztói piachoz csatlakozik. Kazahsztánnak a kereskedelmi utak működtetésében betöltött szerepét még inkább bizonyítja, hogy az országon megy keresztül a Kína és Európa közötti összes szárazföldi tranzitforgalom 70 százaléka. S egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy ez az út háromszor gyorsabb a tengerihez képest.”

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. november 06. 11:49
mert gazdag energia hordozokban
luisbathhelena
2022. november 05. 19:14
Valaki magyarázza meg a tavalyi pucccskísérletet. Azóta is nagy hallgatás van. Ki szervezte miért?
Akitlosz
2022. november 05. 18:17
"Miért kedveli a tőke Kazahsztánt?" Azért, mert Oroszországgal határos, és Oroszországot nem kedveli a tőke.
Házam Hazája
2022. november 05. 17:52
Nyomtatott dollárért az elmúlt pár évtizedben felvásárolt terület. Mint Ukrajna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!