Magyar kalandom tanulságai

2022. október 18. 19:24

Ez a kis közép-európai ország úgy tűnik, hogy az amerikai politikai diskurzusban túl nagy jelentőséggel bír.

2022. október 18. 19:24
null
Ilya Shapiro

„Már egy hete, hogy hazatértem az európai utazásomról, amelyről két héttel ezelőtt már beszámoltam. Egy kis »bónusz turizmus« után Brüsszelben, ahol azóta nem jártam, hogy 2002 nyarának felét ott töltöttem Big Law nyári munkatársként, egy hétre Budapestre látogattam a Mathias Corvinus Collegium által szervezett egyhetes programra.

Az MCC egy olyan hibrid szervezet, amely magába foglalja az egyetem, az oktatási intézmény, az agytröszt, a könyvkiadó és a tudományos csereközpont aspektusait egyaránt. A napirendemet panelekkel, moderált beszélgetésekkel, kutatási szemináriumokkal, médiainterjúkkal, sőt, még egy folyamatban lévő doktori munka bemutatásával is megtöltötték, ahol spontán módon kellett hozzászólnom az EU versenyjogának elemzéséhez. (Hála Istennek, hogy 20 évvel ezelőtt volt ez a brüsszeli élményem!)

Mindezek mellett kulturális és rekreációs programokban is bővelkedtek a napjaim, ezek közül néhányat az MCC szervezett, másokat pedig magam intéztem. A gyönyörű Budapest csodáit megtapasztalhattam annak is köszönhetően, hogy a szállásom a Duna partján, néhány igazán klassz termálfürdő közelében helyezkedett el. De lehetőségem nyílt ellátogatni a Balatonhoz is (ami gyakorlatilag egy beltenger) és a horvát határhoz közeli Zalaegerszegre is eljutottam. Sőt részt vettem egy jogi akadémián is (amit joghallatóknak szerveztek) a kicsi, de festői szépségű Velencei-tó partján.

Ez a kis közép-európai ország (lakossága kevesebb mint 10 millió fő) úgy tűnik, hogy az amerikai politikai diskurzusban túl nagy jelentőséggel bír, de mind a jobb-, mind a baloldal téved. Ezért úgy gondoltam, írok egy »utólagos jelentést«, amely legalább emlékül szolgál majd nekem, amikor ezek az élmények már kevésbé lesznek frissek.

Figyelmeztetés (vagy megkönnyebülés), hogy ez nem lesz sem szakértői országjelentés – nem állítom, hogy a helyszínen töltött egy hét tapasztalataiból adódóan szakértő lennék –, sem útinapló. Az út közepén szerzett benyomásaimat meghallgathatjátok a Peter Boghossian-nal felvett podcastben is.”

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. október 19. 08:59
"Az MCC egy olyan hibrid szervezet, amely magába foglalja az egyetem, az oktatási intézmény, az agytröszt, a könyvkiadó és a tudományos csereközpont aspektusait egyaránt." No meg vérjobber kádernevelde.
bonafidesupraman
2022. október 19. 03:52
Ez meghülyült bocsi...
makám
2022. október 19. 02:08
"Ez a kis közép-európai ország úgy tűnik, hogy az amerikai politikai diskurzusban túl nagy jelentőséggel bír." hagyjuk már ezt. csak négy állam van az usában aminek nagyobb a népessége.
smarton84
2022. október 18. 22:18
Magyarország, ahol minden forint jó helyre megy. Ahol ilyen ILYA SHAPIROkat hívnak meg közpénzen, faszásan megvéndégelik, megfürdetik, Stumpf még meg is pálinkáztatja, de még így sem esik hanyatt a mi kis Ilyánk. Azért köszönetként ír néhány kedves sort, hogy ha a karrierje megbicsaklik, még mindig kapjon egy "kutatói" pozíciót a Danube Institute-nél. Epic Fail XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!