Távozz tőlük, Sátán!

2022. július 01. 10:48

Több szinten is tanulsága van a Böjtéék gyermekotthonában történteknek.

2022. július 01. 10:48
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Az ördög egyik legnagyobb trükkje az volt, hogy elhitette a világgal, hogy nem létezik – a Közönséges bűnözőkben is elhangzott aforizmát sokan Charles Baudelaire-nek tulajdonítják – de nem is az idézet forrása a lényeg. Hanem az idézet igazsága.

Akár hívőként, akár agnosztikusként gondolkodunk erről, mind tudhatjuk:

a gonoszság ott lapul bennünk, emberekben az idők kezdete óta,

és a civilizációs máz mögül rendre előtör, a világ legszegényebb környékeitől a pénz és hatalom fellegváraiig. 

C.S. Lewis angol író és teológus a The Screwtape Lettersben (magyarul Csűrcsavar levelei címmel jelent meg) hátborzongatóan szellemes stílusban úgy mutatja be a lopakadó, furakodó gonoszságot, hogy egy öreg ördög, Csűrcsavar karakterébe bújva oktat levelekben egy fiatal ördögöt. Az egyszerre szórakoztató, tanulságos és megrendítő erejű anti-példabeszédekben hatásos eszközökkel mutatja be, hogy a bennünk élő, köztünk ólálkodó Gonosz milyen hétköznapi módszerekkel is elkezdheti torzítani – csűrni-csavarni – lelkünket, személyiségünket, többi emberrel létező kapcsolatainkat,

hogy kezdődjön az igaz és helyes élet bomlasztása, a nagy széthajlítás, szétdobálás 

– hogy a végén teljességgel a gonoszé legyen az eltévelygő lélek.

Miért is írok minderről? Mert az erdélyi, Böjte-féle gyermekotthonokban egy gonosztevő alkalmazott által elkövetett tettek pontosan ezt idézik fel.

Hogy a jó szándékkal született intézményekbe, jó szándékú emberek által működtetett, a legelesettebbeket – árva gyerekeket – segítő közösségekbe hogyan érkezik meg, majd kezdi bomlasztó, romboló, emberi életeket tönkre tevő cselekedeteit a bennünk és köztünk ólálkodó gonoszság. Hívőként mondhatjuk: a Gonosz.

Az eredmény? Megosztás, elterelés, elkedvetlenítés. Egyéni és kollektív megrendülés, egy tiszta szándékokból született, a hit erejével felvértezett, közismert és tiszteletre méltó közösség és intézmény bemocskolódása,

a kétkedés magvainak elültetése az érintettekben és minden külső szemlélőben.

És mik a szétdobáló szándékai, ha nem pontosan ezek?

A problémát magát, és az erre adható válaszokat is több szinten lehet és kell is azonosítani. Evilági, szekuláris, és metafizikai, lelki, hitbéli szinten egyaránt.

Először is: a gonosz tetteknek áldozatul esett egykori vagy mai gyermekeket minden lehetséges eszközzel segíteni kell. 

Aztán: szembe kell nézni azzal, hogy ha egy ilyen intézményben ilyen tettek bekövetkezhetnek, akkor ott szükség van a működési rend átgondolására, a személyzet átvilágítására, a fehér (vagy inkább sötét) foltok feltárására. Tisztázásokra, felelősségek megállapítására, ha szükséges, felelősségre vonásra, és új, világos felelősi, illetékességi körök megfogalmazására. 

Murphy sokat emlegetett törvénye:

ami elromolhat, az el is romlik.

Ez az emberek által megalkotott intézményekre is igaz.

Nyilvánvaló, hogy Böjtéék szeretetotthonai nem a bűn melegágyai, és hasonló esetek bármilyen hasonló intézményben, szekuláris gyermekotthonokban, bentlakásos iskolákban vagy éppen családon belül is előfordulhatnak. Elő is fordulnak, tragikusan sok példát tudunk erre hozni szerte a világból.

De Böjtéék intézményeinek is mindent meg kell most tenniük azért, hogy a közéjük furakodó gonoszt még időben kiszűrjék. 

A gonosz tetteket elkövető nevelőt két rendbeli, kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, tizenegy rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszióval, tíz rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaéléssel, tizenkét rendbéli kiskorú ellen elkövetett bántalmazással, valamint egy rendbéli, kiskorúval szemben elkövetett rossz bánásmóddal vádolták. 

A hírek szerint meg is kapta méltó – evilági – büntetését:

első fokon harminc évre ítélte a példás szigorúsággal eljáró román bíróság.

Az evilágon túli felelősségre vonásra is sor kerülhet majd. 

Az eset kapcsán meg is szólaló Böjte Csabának és munkatársainak pedig szükséges újragondolniuk a működési rendet és a személyzeti politikát.

Az országos hírű, megkérdőjelezhetetlenül jó szándékú szerzetesnek csakis azt kívánhatjuk, hogy tiszta fejjel, tiszta szívvel, az ima erejével és a szükséges, szakmailag megfelelő, jó irányba mutató tanácsok bölcs megfontolásával vezesse tovább eredeti, magasztos céljai felé az intézményeket.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. július 02. 20:12
Kedvelem C. S. Lewist, de nekem a Punisher, a Megtorló-képregények hősének egyik klasszikus története jutott eszembe, talán a 90es évekből. A Megtorló egyedül dolgozik, visszautasítja, hogy szervezetben dolgozzon, mert sziklaszilárd, Szent meggyőződése, hogy minden szervezet lehetőséget ad a korrupcióra, a visszaélésre. Bár lehet, hogy egy szervezet látszólag hatékonyabb az egyénnél. Aztán persze szétlövi, könyörtelenül kinyírja és felszámolja az egész bagázst, akik szervezetben akarták dolgoztatni.
budapesti
2022. július 02. 16:36
Bartusnak - aki újabban itt szentírásként idéztetik - egyszer megírtam, hogy a homoszexualitás "helytelennek" tartása miatt milyen sok keresztény jelentettek már föl, ítéltek már el Nyugaton. A válasza az volt, hogy kéri, hogy többet ne írjak neki. Nem írtam, azóta is zavartalanul hazudozik, uszít, mocskol. Van egy fantáziaképe a világról és abból következetesen kiveti a zavaró tényeket. Amit meg nem tud alátámasztani tényekkel, azt hozzákölti, mint ebben az ügyben is. Azt hiszem, akkor tennék a legjobban a ferencesek vezetői, ha Böjte atya és ők elővennék Bartus (meg a transtelex) két mocskolódó cikkét, és mondatról mondatra, bekezdésről bekezdésre átnéznék, hogyan tudják ezeket a rágalmakat tényekkel megcáfolni. Aztán ki kellene adniuk egy közleményt, amiben ezeket felsorolják, és a rágalmazó, becsületsértő kijelentések miatt pedig meg kéne tenniük a feljelentéseket a megfelelő helyeken.
budapesti
2022. július 02. 16:09
Remélem, Bartus és Dull is börtönben végzik a rágalmaikért.
jánosbácsi
2022. július 02. 08:13
10 év hosszú idő. Nem hiszem el, hogy gyerekek némán tűrték volna a megaláztatást és a testi lelki kényszert. Biztosan voltak olyanok akik megpróbáltak segítséget kérni, de süket fülekre találtak. Miért Böjte Csaba mosdatása a lényeg ebben az ügyben ? Mi van az áldozatokkal, őket nem kérdezi senki? 10 évig, hogy maradhatott titokban egy ilyen súlyos ügy? Mi lett volna ha Magyarországon történt volna meg egy a politika által védett személy intézményében hasonló esetek sorozata? Vajon ebben az esetben is lett volna belőle bármilyen vizsgálat esetleg bírósági ítélet? Kaleta ügy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!