A két városban elszenvedett időközi ellenzéki vereségek nemigen magyarázhatók

2022. július 04. 19:05

Vajon ahol áprilisban nyertek az ellenzéki jelöltek, sikerül-e megőrizni a helyeket?

2022. július 04. 19:05
null
Bauer Tamás
Facebook

„A múlt héten még a legtöbb elemzőnél kevésbé láttam súlyosnak az időközi önkormányzati választások eredményét, arra hivatkozva, hogy azt össze kell hasonlítani a 2019-es választás eredményével ugyanazokon a helyeken, és akkor nem olyan gyászos a kép. Az ellenzék által akkor elvesztett képviselői helyek közül több esetben is találtunk konkrét okot: a lemondott képviselő súlyos visszaélését vagy azt, hogy két ellenzéki jelölt rontotta egymás esélyeit. Most vasárnap rosszabb lett az eredmény: két városi választókerületben indult ellenzéki és fideszes jelölt az elhunyt ellenzéki helyéért, és Budaörsön is és Dunaújvárosban is veszített az ellenzéki jelölt. Budaörsön 2019-ben is a Wittinghoff Tamás polgármester vezette civil szervezet vitt el minden egyéni mandátumot, és most ezek közül vitt el egyet a Fidesz. Dunaújvárosban is hasonlóképpen vitt el a Fidesz egyet a szövetkezett ellenzék képviselői helyei közül. (Igaz, Dunaújvárosban az áprilisi országgyűlési választáson a parlamenti mandátumot is elvette a Fidesz az ellenzéktől, melyet itt a Jobbik vezet, mint ahogy a Budaörsöt Budakeszivel egyesítő országgyűlési választókerületet is újra megnyerte a Fidesz.) A kisebb településeken a parlamenti ellenzéki pártok nem állítottak jelöltet, a Fidesz néhány helyen igen, és azok hol győztek a független jelöltekkel szemben, hol vesztettek.

A két városban elszenvedett ellenzéki vereségek nemigen magyarázhatók mással, mint a Fidesszel szembenálló választók kedvetlenségével. Ugyanezen a napon az ATV Heti Napló című műsorában arról kérdezték a nézőket, hogy vajon képes-e megújulni az ellenzék, és a kérdésre 74 százalék válaszolt nemmel, és csupán 26 százalék igennel. Márpedig az ATV nézői – az effajta szavazások tanúsága szerint – a Fidesszel szembenálló választók.

Izgatottan várom a további júliusi, augusztusi, szeptemberi, októberi időközi választásokat, különösen azokban a budapesti kerületi választókerületekben, ahol az önkormányzati képviselő bejutott az Országgyűlésbe, és ezért kell helyette új helyi képviselőt választani. Vajon ahol áprilisban látványos sikert arattak az ellenzéki – főleg momentumos – jelöltek, sikerül-e megőrizni az ellenzéki helyeket a képviselőtestületekben?”

Nyitókép: Bauer Tamás Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. július 05. 14:06
Te megoldanád. Az ÁVO rendezne a voksot.
szürkeSzarvas
2022. július 05. 13:14
Ez azért van,Tamás-mert az ellenzék-a Tucsek Laci bandát kivéve-zsidógyökerű párttöredékekből áll-a fajtáid-akik sokszorosan bizonyitották az alkalmatlanságukat. Hozzájuk képest kimagaslóan a Patás a "legkisebb rossz"-akiben igy ugy a szavazók fele megbizik..
machet
2022. július 05. 10:16
Tudható már a múltból is hogy a megfelelő választ soha sem találjátok.Egy a lényeg, ne keljen valamit is tenni mert ennyit tudtok.Mennyire egyszerű,nem?
Nemtudommegállni
2022. július 05. 09:21
Te is csak kinőtted, kiöregedted a kiságyadat, okosabb nem lettél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!