Keresztény dögkeselyűk Hodász András felett

2022. március 06. 07:35

A pap azt hitte, fel lehet vállalni, hogy valaki pszichológus segítségére szorul.

2022. március 06. 07:35
null
Nagy Gergely lelkész
Index

„Egyszerre mozdulnak szégyentelenül, igazi vamzertempóval a keresztény »közélet« kasztjának tagjai, hogy rúgjanak még egy utolsót Hodász András római katolikus pap tetemébe. Hodász ugyanis két hibát is elkövetett. Először is azt hitte, hogy ma Magyarországon közéleti szereplőként, vezetőként fel lehet vállalni azt, hogy valaki válságban van, pszichológus segítségére szorul, és antidepresszánsokat szed. Persze azt hinnénk, hogy van annyira felvilágosult és érett a társadalmunk, hogy jobb útnak tartja ezt, mint felkötni magunkat a pincében, vagy esetleg alkoholizmusba és asszonyverésbe fojtani a megkeseredett életünk feletti brutális depressziónkat, de ez hiú ábránd. A pap második hibája az volt, hogy ebben a helyzetben akarta radikálisan megmondani azt, hogy merre tovább, majd ő mutatja az utat. Mindezek után pedig bedobott egy kézigránátot a közbeszédbe azzal, hogy kijelentette: nem biztos abban, van-e meleglobbi. Majd mindezt végül azzal tetézte, hogy ellenzéki politikusokkal fotózkodott a kampány közepén. Önmagában persze egyikkel sem lenne baj, ha közben nem permanens segélykiáltásokat hallanánk tőle.

És ebben a kettős együttállásban voltaképpen mindenki megérezte a vérszagot, az olcsó és könnyen megszerezhető lájkok tömegeit és a morális felsőbbrendűség tét nélküli csillogtatásának lehetőségét. Kezdve azzal, hogy a különböző médiumokban »keresztény influenszerek« értetlenkedve álltak a valóság előtt: egy keresztény papnak sem elég gyónni vagy »megimádkozni« a krízishelyzeteit, hanem szakszerű segítségre van szüksége. Vagy nem átallják lépten-nyomon kiemelni azt, hogy a »sztárpap« antidepresszánson él – azt sugallva ezzel, hogy beszámíthatatlan. Ez pedig sokat elmond a »keresztény Magyarország« állapotáról: képtelenek és alkalmatlanok a papok és lelkészek arra, hogy helyettesítsék a pszichológusokat vagy a coachokat, és arra, hogy bárki is náluk keresse a megoldást az élete legnagyobb mélységeiben. Ami viszont ennél is elkeserítőbb, hogy a mai napig rengetegen foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz a narratívához, hogy pszichológushoz fordulni Krisztus helyett még egy paptól is elfogadhatatlan. De ne legyen kétségünk afelől, hogy itt kizárólag annak a lehetősége áll fenn, hogy az ilyen gondolkodást valló keresztények csupán arra képesek, hogy magukhoz züllesszék a környezetüket, arra nem, hogy felemeljék a társadalmat.”

Nyitókép: MTI/Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. március 21. 16:01
NEM ATTÓL "KERESZTÉNY"--PLÁNE KATOLIKUS VALAKI--HOGY Ő MAGA EZT ÁLLITJA...ÖNNÖN-ÖNMAGÁRÓL! HANEM ATTÓL, HOGY EGY KERESZTÉNY EGYHÁZI KÖZÖSSÉG--GYÜLEKEZET, EGYHÁZKÖZSÉG STB-- "EZT"(!) A KEREESZTÉNYSÉGET--AZ ILL. KERESZTÉNYSÉGÉT--MEGVALLJÁK-TANÚSITJÁK...RÓLA.
kikicsoda
2022. március 21. 11:48
Hodásznak igazából csak egy baja volt. Elfelejtette a mondást: Cipész maradj a kaptafánál.
amca
2022. március 06. 23:38
Világhírű film: Ki szelet vet.. Másik .1 ,1szerű komcsi mondás,de illett betartani: Etsak,ahonnan eszünk ,oda nem szaharunk. Hodász pont ezt tette. Pedig nem is komcsi.
tevevanegypupu
2022. március 06. 21:27
Csak hogy a realitások talaján is maradjunk, a lelkész ur és Hodász atya természetesen szavazhatnak ahova a akarnak és indulhatnak bármerre lelki problémájuk megoldását keresendő..viszont talán elfelejtették, hogy a megértő baloldali pártok már beigérték, hogy egy fillért nem adnak keresztény egyházaknak. Tehát ezt tudomásul véve - és természetesen a piszkos anyagiaktól eltávolodva - menjenek tovább azok felé, akik mint tudjuk mindent megtettek azért, hogy a keresztény egyházakat a földbe taposva megszüntessék..amihez lelkes támogatást kapnak most is ..a nem keresztény egyházaktól. Sőt..főleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!