Válasz Kocsis Fülöpnek

2022. március 31. 19:22

Amit leveledből hiányolok, s amit sajnos más egyházi megszólalásokból is hiányolhatunk, a Krisztusra mutatás.

2022. március 31. 19:22
Máthé-Tóth András
Vendégszerző

A keresztények szavazási dilemmáiról Máthé-Tóth András cikket írt a 168 Órában, amire Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek válaszolt lapunknak küldött írásában. Az érsek levelére most a megszólított Máthé-Tóth András reagál lapunkhoz érkezett vendégcikkében.

***

Főtisztelendő Érsek Úr, kedves Fülöp atya!

Köszönöm nyílt leveledet és a nyílt hangvételt! Köszönöm, hogy átsüt belőle az a baráti alapállás, amit számos találkozásunk alkalmával tapasztalhattam. Válaszomban arra szeretnék csak koncentrálni, ami minden katolikusnak a hite miatt a legfontosabb.

Ahogy írod, a fényforrást megfelelően kell elhelyezni. Igen, a katolikus fényforrás az Evangélium és az egyház normatív hagyománya. Visszautasítod felvetéseimet, hogy a kormány(pártok) politikája nacionalista lenne, cenzúrát alkalmazna és gyűlöletet keltene. Te nem így látod, és ezzel nem vagy egyedül. Mások pedig így látjuk, s nincsenek egyedül. Ez a beszélgetésünknek a politikai oldala, amit mindketten másodlagosnak kell tartanunk.

Ami elsődleges, az a fényforrásunk természete, Krisztus. Ő az igazodási pont. Amit leveledből hiányolok, s amit sajnos más egyházi megszólalásokból is hiányolhatunk, a Krisztusra mutatás. Értem én, hogy a jelenlegi kormány sokat ad az egyházaknak és sok feladatot ad át. Nagyra értékelem, sokakkal együtt az egyházak közjóért végzett áldozatos munkáját. Értem én, hogy nagy a félelem attól, hogy egy másik kormány majd kevésbé támogatja az egyházakat, a vallási tevékenységet és a társadalmi tevékenységet. Ezért tűnik evidensnek, hogy aki katolikus, csak a kormányoldalra szavazhat, mert különben az egyház rosszul jár.
Ez azonban nem a Krisztus melletti tanúságtevés logikája. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének „Újra néven nevezzük” c. elemzéséből idézek, ami 2018-ban jelent meg.

„A mai magyarországi közéleti helyzetben felvetődik a keresztény szavazó dilemmája: a politikai szövetséghez vagy a Krisztusról szóló tanúságtételhez kell inkább hűnek lenni? Meddig vállalható fel a kormány egy-egy akciója?” (222. pont)

Miközben állam és egyház, egyházak és kormány együttműködik a közjó elősegítésében, aközben az egyházaknak kínosan ügyelni kell, hogy ne váljanak a politika eszközévé. Számos kutatás igazolja, hogy a társadalom, a keresztény hívők is a legkevésbé sem támogatják, hogy az egyházak beleálljanak a pártpolitikába, de azt nagyon is elvárják, hogy az egyházak felemeljék hangjukat az igazságtalanságokkal, korrupcióval mindenféle kirekesztéssel szemben. Halljuk mi ezeket a hangokat, kedves atyám és Krisztusban testvérem? Szintúgy számos felmérés azt is igazolja, hogy ahol erősödik az egyházak politikai támogatottsága, ott csökken a hívek száma. A hívek az élet értelmére vonatkozó válaszokat várják az egyháztól, Krisztus üzenetét várják, amely az útról, igazságról, életről szól és nem a kormány üzenetét.

A képen, amelyet a Mandiner írásod elé helyzett, bal kezedben a pásztorbotot tartod. A pravoszláv szokásoknak megfelelően a bot feje és éke a kérükeión. Nagyszerű jelkép, amely arra emlékeztet, hogy a főpásztor a legfőbb pásztor, Krisztus hírnöke. Annak a Krisztusnak, aki azt mondta, az „én országom nem evilágból való”, s aki kiválasztotta apostolait, hogy a keskeny ösvényen járjanak, s végezzék szolgálatukat, amiért a világ majd gyűlöli őket. A mai kormány világa nem gyűlöli az egyházakat, ennek örülhetünk. De nem feltétele a támogatásnak az egyházak hallgatása?

Ábrahám, a hit atyja mondásával zárom soraim. Amikor győzelmet aratott a négy király elleni ütközetben Szodoma királya hálából hadizsákmánnyal akarta megajándékozni. Ábrahám nem fogadott el semmit, mondván: „Ne mondhasd: én tettem gazdaggá Ábrámot.” (Ter 14, 23)

Testvérbaráti szeretettel, Máté-Tóth András

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2022. április 01. 11:17
Máthé Tóth "Krisztus mutatást" hiányol, és az Ó-szövetségből idéz. Remek! Ez megmagyarázza a Perintfalvi, Lukácsi jelenséget is. Ilyenek kapnak szót és katedrát?
eppure
2022. április 01. 10:52
Az a gond Mr Máté-Tóth András, hogy ön nyíltan Gyurcsányi voksoló. Miért nem ezzel indít? Ha talán hozna észérveket, érvelne stb. Az viszont nem megy. A balos ideológia meg ezerrel. Sajnos, egy bolsevik szekértolóvá vált, afféle hasznos idióta.
Bell & Sebastian
2022. április 01. 09:50
Biztos vagyok benne, hogy az ebben az írásban annyira hiányolt észrevételeit megtette az egyházam a politika felé, mind ahányszor megszédült a törvénykezés. Annyi tudható, hogy egy bacsa feladata, aki a számadó juhász, innen a bács -elnevezés egyik megyénkre, a társadalmi jólét megteremtése és a nemzeti megmaradás biztosítása. De nekem, mint szavazónak, csak arra van felhatalmazásom, hogy a saját házam tájékán söpörjek, házam népe boldogulásának elősegítése a feladatom és mivel közösségi feladataim is lennének, elnézhetek egészen a településem határáig. Mérlegelhetek egyéb szempontokat, ha túl akarok terjeszkedni a kompetenciámon. De nem akarok, mert egy jó döntést a pontos információ alapoz meg, az meg nincsen. Vagyis nem kell mindenkinek űrhajót építenie fejben, a többségnek elég az is, ha össze bírja rakni a saját mákdarálóját. A fékevesztett liberalizmus és félreértelmezett demokrácia egyik negatív mellékhatása, hogy bárki bármiben lehet szakértő felkészülés nélkül, jobb esetben internetes gyorstalpalás után. De a legveszélyesebb fajta az újságírás környékén tenyészik, aki azt hiszi magáról, hogy hatalmi ág, pedig csak egy moderátor, ingerületvivő normális esetben. Nem féltem Kocsis Fülöpöt, lesz megfelelő válasz erre is.
há mit gondol Maga mik vagyunk mink itt
2022. április 01. 09:30
kedves dr. Máté-Tóth András úr! 1. "Visszautasítod felvetéseimet, hogy a kormány(pártok) politikája nacionalista lenne, cenzúrát alkalmazna és gyűlöletet keltene." - a gyűlöletkeltésről írt önnek, olvassa el újra! a nacionalista-cenzúrás hadoválás meg - bocsásson meg - pontosan az, aminek neveztem az előbb 2. egy szerzetes-pappal levelezik, ember. attól, hogy nem "krisztusozik" úton-útfélen, azt hiszi nem evidens neki, hogy mi a középpont? kérem tisztelettel mondogassa, hogy az ég kék, a fű meg zöld. amit írt Önnek, miről gondolja, hogy most kivételesen nem abból az életvitelszerű hitből fakadóan nyilvánult meg, amiben 0-24-ben éli a mindennapokat? milyen szintű szájbarágás szükségeltetik hozzá, hogy evidenssé váljon? 3. "Meddig vállalható fel a kormány egy-egy akciója?" és a többi utána...: nem állította senki, hogy feddhetetlen a jelenlegi kormány. tudja, néha el kell dönteni, hogy száraz verébsz.rba, vagy friss tehénsz.rba lépjünk. sok sikert a döntéshez vasárnap! egy ideális világban biztos van steril járdaszakasz is, de biztosan felnőtt már ön is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!