Rossz üzenete van, hogy az ellenzék még egy államfőjelöltben sem tud megegyezni

2022. február 09. 20:45

A választási siker alapfeltétele lenne, hogy el tudják hitetni, hogy képesek kormányozni.

2022. február 09. 20:45
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Minden tapasztalt kampánytanácsadó szerint a választási siker két alapvető feltétele, hogy az adott politikai irányzat el tudja hitetni, hogy képes kormányozni és képes nyerni. A kormányzóképes benyomást egyrészt egy világos és vonzó vízió jelenti, ami azt mutatja a választóknak, hogy tudja, mit akar, másrészt az, hogy határozottan, gyorsan és jól tud dönteni. Ez még inkább fontos egy hat pártból álló koalíció esetében, amelynek közös miniszterelnök-jelöltje egy külső ember, akinek még pártja sincs.

Ehhez képest nincs jó üzenete annak, hogy az ellenzéki pártok hónapok óta nem tudnak megállapodni egy közös államfőjelölt személyében, de még abban sem, hogy egyáltalán legyen-e jelölt. Ráadásul úgy, hogy a jelölésnek legfeljebb szimbolikus jelentősége van, mert a nem létező köztársaság elnökét a fideszes többségű parlament választja meg, ezért az ellenzéki jelöltnek esélye sincs arra, hogy megválasszák. Lehetne ez is egy nyilvános demokratikus folyamat és vita eredménye, de nyilvános demokratikus vita nincs, ezért csak a döntésképtelenség látszik.

A választó nem szereti a bizonytalanságot és a határozatlanságot, ezért sokaknak még az a szörnyűség is jobban tetszik, hogy Orbán kinevezi az egyik bábját, oszt jónapot. Az ellenzék választhatna egy nyilvános demokratikus procedúra és egy belső demokratikus döntés között, de nyilvános procedúra nincs, maguk között pedig nem tudnak dönteni. Ez azt a kérdést veti fel, hogy az ellenzéki koalíció hogyan lenne képes ennél fontosabb kérdésekben dönteni a napi kormányzás szintjén, ha egy ilyen viszonylag egyszerű ügyet képtelenek megoldani.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. február 10. 11:25
A ratyi, a debil náci, az elmebeteg , egy hiperpassziv fogyatékos,és egy bulgár zsidó komcsi. Jó csapat.
Vakfolt
2022. február 10. 10:47
"Ez azt a kérdést veti fel, hogy az ellenzéki koalíció hogyan lenne képes ennél fontosabb kérdésekben dönteni a napi kormányzás szintjén, ha egy ilyen viszonylag egyszerű ügyet képtelenek megoldani." Erre a kérdésre Budapest a válasz, amíg van konc, a hiénák csendben falnak, esetleg olykor egymást is, a kormányzás meg le van baszva, majd írnak valamit a faszbúkra. Nem is tudom mi lesz velük, ha mégis kivonul a faszbúk.
Gullwing
2022. február 10. 10:46
Rossz üzenet?! Lofaszt ennyire tehetségtelen, kretén, szarok vagytok ti odaát hogy még álljelöltet sem vagytok képesek kitermeli magatok közül.
Vasalo
2022. február 10. 10:44
Nicsak ez a szerzö nem látja milyen moslékból tudnak csak válogatni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!