Majd kinövik

2021. december 27. 08:11

Férfi volt, bandavezér volt, raj volt, és ezt a státuszát egy percre sem adta volna fel a többségi társadalom számára alamizsnadicséretéért.

2021. december 27. 08:11
Veczán Zoltán
Mandiner

„Így cidáztatnám oda-vissza a Dórikát, dikk!” – mondta fennhangon az Egyik, közben lefelé fordított tenyerét fel-le mozgatta az ágyéka felett egy képzeletbeli fejet irányítva. Aztán további részleteket ismerhettünk meg a Dórikával kapcsolatos szándékait illetőleg, zömmel olyanokat, amelyekre a legkevésbé sem voltunk kíváncsiak. A Másik egyszerre tartotta kínosnak és viccesnek a szituációt, vöröslő fejjel röhögött társa poénjain.

A villamos többi utasa nem élvezte ennyire a két tinédzser performanszát,

a legtöbben igyekeztek félrenézni, telefonba, újságba, könyvbe mélyedni.

Ügyesen kimért inzultus volt, meg kell hagyni: egy ismeretlen lányról ocsmányságokat kiabálni. Az ember érzi, hogy minden idegszálát tépi, minden erkölcsi és etikai érzését sérti, mégsem konkrét támadás, mégsem valamelyikünk homlokzata ellen irányul. Hanem mindannyiunké ellen: a társadalomé ellen. A kispolgároké ellen (a nagyok nem járnak az ötvenes villamossal), a szabály- és normakövetőké ellen. Azok ellen, akik jegyet, bérletet vesznek, ha utaznak, kifizetik a boltban vett szalámit, megállnak a piros lámpánál, most pedig lélekben karácsonyra készülnek, akár pánikban visszaszámlálva, akár többé-kevésbé ünnepi hangulatban, és legfőképpen nem kiabálnak Dórika testnyílásairól a villamoson.

A két srácnál egy csomag volt, ajándékpapírban. Kissé gyűröttben – nem először használhatták, vagy ügyetlenül csomagolhatták bele a tartalmát –, de karácsonyiban. Valakinek vihették, már-már majdnem úgy, mintha kispolgárok lettek volna ők maguk is, tisztességes, vagy annak mondott neveléssel. Sőt, amikor felszálltak és leültek – az egyik velem szemben, a másik egy másik üléssorba, átellenesen – az Egyik hellyel kínálta az időseket, nőket, mintha ő is része kívánna lenni ennek az egésznek. Ekkor tűnt fel nekem a két siheder, s még holmi heveny jóérzés is hatalmába kerített, amikor kinéztem rájuk a kezemben tartott újság mögül. A szemben ülő Másik félszeg vigyora fogadott, amelyre elismerőnek szánt biccentéssel reagáltam.

Úgynevezett pozitív visszacsatolás. Sőt, még két szóval meg is dicsértem az Egyiket, mondván, ez nagyon rendes dolog volt. Itt szabadult el a pokol. Az Egyik nem akart rendes lenni.

Éppen elég teher volt neki, hogy láthatóan ajándékot vittek valakinek, részévé válva holmi konvencióknak.

Az Egyik nem kér a zakós harmincas-társadalomtagja dicséretéből, hiszen ez ellen határozza meg önmagát. Ha egyedül van, talán minden máshogy alakul, talán még jól fogadja, talán még annak is veszi, ami, nem pedig leereszkedő buksisimogatásnak. 

Így, jó néhány év távlatából óhatatlanul is beugrik az a kép, úgy nagyjából hetedikből, amikor valamelyik értelmetlen összecsődítésünknél, ahol rendszerint lecseszték azokat, akik rágót ragasztottak a tanári asztal aljára, meg eltörték az osztályfőnök vázáját, előhívtak egy másik osztálybeli, amolyan tipikus jófiút, és nyilvánosan megtapsoltatták velünk, hogy milyen derék, mindig segít a takarító néninek; emlékszem a pandémiaként végigsöprő röhögésre és a farkasvigyorokra, a srácnak onnantól kezdve vége volt.

Egyik sem volt egyedül, hanem ott volt a Másik. Egyik pedig férfi volt, bandavezér volt, raj volt, és ezt a státuszát egy percre sem adta volna fel a többségi társadalom számára alamizsnadicséretéért. Az ellen védekezni, tiltakozni, s legfőképpen elhatárolódni kell a lehető legnyilvánvalóbb módokon, azonnal. Ezért inkább jó hangosan elmesélte, milyen elképzelései vannak Dórikát illetőleg, mintegy másfél megállón keresztül.

„Te mennyire hülye vagy, geci!” – hallottam még a Másik szégyenkezve elismerő röhögését, amikor aztán lecsattogtak a villamosról.

Majd kinövik.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2021. december 27. 17:50
Mivel életemből 12 évet dolgoztam három kelet-magyarországi megyében két élelmiszeripari vállalatnál vezető beosztásban, bőséges tapasztalattal rendelkezek a cigány munkavállalókról. Mind a két vállalatnál a fizikai munkát végzők többsége, 80% körüli arányban cigány nemzetiségű volt Ez egyiknél egy-két kivételtől eltekintve cigány férfiak, a másiknál 80%-ban cigány nők voltak többségben. Mindkét cég profilja olyan volt, hogy a munkavállalók szinte minden tagja legalább két ok, és egyharmaduk három ok miatt a fizetésen túl törvényben meghatározott pótlékokat is kapott (hideg-üzemit és/vagy meleg-üzemit, veszélyességit és éjszakait. Az üzemekben a törvényekben előírt szabályok következtében a testi higiéniának alapvető jelentősége volt. Mind a női, mind a férfi munkások kifogástalanul végezték a munkájukat, az előírásokat maradéktalanul betartották és úgy láttam, hogy a gyakran zsúfolt otthonaikat is igyekeztek rendben és tisztán tartani.. A magyarokhoz képest többször volt hiányzás, de a helyettesítést a szintén cigány brigádvezetők minden esetben meg tudták oldani. Mindkét üzemben naponta fél kiló nyers terméket vihettek haza, így a családnak minden napra egy kis kenyér kiegészítéssel az evés a hó végén is biztonsággal megoldható volt. A 12 év alatt a nem cigány és a cigány munkavállalók között az üzemeken belül nem volt fizikai összetűzés, és tudtommal azokon kívül sem. Engem, mint főnököt rendszeresen meghívtak az esküvőkre, amit nem lehetett visszautasítani, de kikötöttem, hogy násznagyságot nem vállalok.. 4 esetben a volt munkavállaló temetésére magamtól is elmentem és a magyar szokásnál hosszabb ideig tartó és hangos énekléssel, zenével és ivászattal tarkított szertartást mindig végig vártam. A 12 év alatt legalább 50 lakodalmon vettem részt. Azt tapasztaltam, hogy évről évre nőtt a vegyes házasságok aránya. Az utolsó két évben a lányoknál szinte minden esetben magyar volt a vőlegény, de a fiúk is többségükben magyar lányokat vettek feleségül. Miután visszaköltöztem a fővárosba, megdöbbenve tapasztaltam a cigány többségű negyedek állapotait. Különösen a mester utcától a köztemető felé haladva volt egyre rosszabb érzésem, amikor BKV eszközzel utaztam oda vissza. Mostanában ritkábban megyek Budapestre, de amit a nyugati téren, a Blahán és az Örs Vezér téren látok és hallok, attól elborzadok, de ez szerintem és ránézésre már csak kisebb részben cigányok okozta a helyzet, hanem a teljesen lecsúszott magyar és más nemzet, sok esetben földrész béliek váltak nagyobb arányban veszélyessé.
quimby
2021. december 27. 11:57
Látszik, hogy Veczánnak még nincs gyereke.
Benedek Zsolt
2021. december 27. 10:43
VECZÁN ZOLTÁN: Van itt elég baj kishazánkban, hagyjuk a ...
jánosbácsi
2021. december 27. 10:33
Ők már nem nővik ki. Borkai Zsolt veszettül szopatja az egyik kurvát a barátja meg felvételt készített róla. Szájer József meztelenül mászik a csatornán hátizsákjában drog. Kaleta Gábor 19 ezer pornó felvétel gyerekekről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!