Eltűntek a német kisemberek reményei

2021. július 28. 09:17

A németek nem büszkék, inkább szégyellik németségüket.

2021. július 28. 09:17
Engel Zoltán
Magyar Nemzet

„Három évtizede élek Németországban, és az ismeretségi körömben, amely többségében az úgynevezett Nachkriegsgenerationból, a háború utáni nemzedékből áll – ma 60-70 év körüliek –, mélyen gyökerezik a holokausztot követő kollektív bűntudat. Ennek és az őket követő generációnak a haza, a nemzet, a patriotizmus kizárólagosan negatív fogalmak. Természetes következmény, hogy az utolsó 10-15 év egyre növekvő globalizációs nyomása, a nemzetek háttérbe szorítása termékeny talajra talált náluk. Az ehhez a nemzedékhez tartozók (természetesen mint minden általánosítás, ez is sántít) nem büszkék, inkább szégyellik németségüket, és alig elérhetők azzal az argumentálással, hogy »de ti nem is éltetek akkor«. Tehát a nemzettel való azonosulás csak szórványosan létezik. Érdekes kivétel a 2006-os németországi futball-világbajnokság, amikor mindenhol lengett a német zászló, és mintha elkezdett volna növekedni a nemzeti érzés palántája. Sajnos e palánta hamar elsorvadt.

A nemzeti érzés hiánya mellett a másik nagy probléma a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése. Az 1980-as évek közepétől a 90-es évek végéig olyannak éltem meg Németországot, mint amilyen a mai Magyarország. Egy ütemesen fejlődő gazdaság, a szociális olló növekedésének megállítása, gondoskodás a rászorultakról stb. Jóllehet a németeknek két erős néppártja volt, a CDU és az SPD (amiből mára nem sok maradt), és fundamentalista ellenzékként a kicsit kerge Zöldek kezdtek egyre népszerűbbek lenni a fiatalok között (Joschka Fischer »szemtelensége« mágnesként vonzott bizonyos rétegeket), de az éppen kormányon lévő néppártól függetlenül azt lehetett érezni, hogy az élet évről évre jobb lesz. Norbert Blüm munkaügyi és szociális miniszter 1986-os szlogenje: »Mert egy az biztos: ez a nyugdíj«, realitásnak tűnt. Reálisnak tűnt a szülők azon vágyának beteljesedése, hogy a gyerekeiknek majd jobban fog menni, mint nekik.

Az elmúlt tíz évben egyre kevesebben mondhatják el gyermekeikről (sajnos én is közéjük tartozom a három gyermekemmel), hogy remélhetőleg nekik jobb lesz, mint nekünk. A perifériára szorultak egyre jobban lemorzsolódnak, és a Németország gerincét képviselő középosztály egyre jobban elveszti a talajt a lába alól. Hangjukat alig hallja meg valaki, érdekeiket nem képviseli senki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gondolkodó56
2021. július 28. 15:44
Véleményem szerint nem tanácsos félreérteni a német átlagembert, aki ellentmondást nem tűrve, birodalmi álmokat dédelget az egyesült Európában.
olajfa1
2021. július 28. 14:52
Én egy cseppet sem sajnálom a német népet! TÖBBSZÖRÖSSEN IS HAGYTÁK MAGUKAT ÁTVERNI! Szavazni és a demokráciával élni, és a demokráciával visszaélőket meg elzavarni TUDNI KELL!!! TÖBB SZAVAZÁSON IS HAGYTÁK MAGUKAT MEGVEZETNI UGYAN ÚGY MINT 1933-ban!!!
Nyugati Ádám
2021. július 28. 12:24
Szomorú, de igaz látlelet az átlagos németekről. Egy nemzet életképességének valódi fokmérője az, hogy képes-e egyre javuló minőségben fenntartani önmagát. Ennek három fokmérője van, fontossági sorrendben. 1. A nemzethez tartozó emberek munkaképes számának megőrzése, azaz a népesség fogyásának megállítása. 2. Nemzethez tartozók műveltségének és szaktudásának színvonala és korszerűsége folyamatosan emelkedik. 3. A nemzettudat erőssége állandó, a nemzethez tartozók hajlandók áldozatot vállalni nemzettársaikért, megtámadás esetén szembefordulnak a támadókkal. A német nemzetnél egyik feltétel sem áll fenn. Az első NATO főtitkár bon-mot-ja, miszerint a németeket lenn kell tartani, úgy tűnik elkezdett valósággá válni. Nagy veszteség ez Európának.
Pitypangocska
2021. július 28. 11:35
És ez még csak a kezdet. Sokszor leírtam, de ismét megteszem: fenntartásaim vannak azzal a néppel (német, osztrák) szemben, akik az -általam feleslegesnek ítélt- túlságosan tökéletes külsőségekre helyezik a hangsúlyt (itt a párhuzamosra fésülgetett, kifogástalanul lenyírt pázsitjukat szoktam emlegetni) ahelyett, hogy az arra fordított időt inkább az agyuk pallérozására szánnák. Úgy gondolom, hogy az ilyen embereket könnyen meg lehet vezetni, és örömmel veszik, ha helyettük gondolkodnak. Történelmük ezt vissza is igazolta. Tisztelet a kivételnek. Ezzel nem akartam őket megbántani, csak egy gyenge pontjukra próbálnám felhívni a figyelmüket :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!