Nem, ez nem a kereszténység

2021. május 05. 17:07

Megjelent egy névtelen-arctalan kritika az „A kereszténység 10 fő bűne” c. beszélgetésünkről.

2021. május 05. 17:07
Nagy Gergely lelkész
Facebook

„Megjelent a Kontra oldalán egy névtelen-arctalan kritika az »A kereszténység 10 fő bűne« c. beszélgetésünkről. Az oldal (amit egyébként kormányközeli kultúrkatolikus fiatalok működtetnek) és cikk (sorozat) elmehetne a kereszténység 11. bűnének, mintegy bónuszként, hiszen abból az értelmi és kulturális szélsőségből jött létre, amely gyalázatosság miatt a listát életre hívtuk.

Nem tudom ki írta arcát-nevét nem vállalva ezt a cikket a Puzsér Róberttel és Martin Ethelwolffal folytatott beszélgetésünkről, de számomra úgy tűnik, hogy sem a gondolatmeneteket, sem az érveket nem sikerült a maguk valóságában rekonstruálnia, mintha szándékosan értené félre a mondanivalót. Mintha képtelen lenne különbséget tenni hierarchia és hierarchia közt, mintha nem lenne fogalma arról, hogy mi a különbség a meritokrácia nélküli tekintélytisztelet és a donatizmus közt, mintha azt hinné, hogy a kínosan erőltetett keményen odamondó trágárkodásai adják meg a kritikájának az alapját.

Ez a kultúrkatolikus, ideológiáját racionális érvek nélkül gyáva módon védelmező, másokat a véleményükért kurzusból kirekesztő, kritikát nem tűrő, magát keresztény értelmiséginek képzelő, de valójában csak a pillanatnyi figyelemért és kattintásért vadászó, tudatlan »értelmiség« az esszenciája mindannak, ami ma pusztítást végez a társadalmi, kulturális és politikai térben.

Lehet kritizálni, lehet érveket ütköztetni, lehet egyet nem érteni. Ők viszont nem ezt teszik, hanem a fedezet nélküli világképükhöz hajlítják a diskurzust. Nem, ez nem a kereszténység.”

(A szerző református lelkész, teológus, tanár.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ben Jeremiah
2021. május 07. 08:30
Elolvastam lelkészgyerek írását kétszer is. Szóval, benne van valami konkrétum, hogy mi a kifogása? Azon kívül, hogy nem tetszik neki, hogy hülyén viselkedik, és ezt hülye viselkedésnek nevezik?
Mátyás01
2021. május 06. 21:17
A Kontráról tudni kell, hogy egy szatirikus csatorna, elég bármelyik elszabadult hajóágyút megnézni, nem pedig teológiai felsőoktatási intézmény. Ebből azt levonni, hogy ők nem valódi keresztények, legalábbis elhamarkodott. Egyébként a lelkész úr mondja már meg, hogy a 2021-ben két zsidóval (vagyis nem kereszténnyel) miért is a kereszténység bűneiről beszélgetnek? Milyen apropója van ennek?
csegy
2021. május 06. 18:14
Nem, kedves Gergely, ez szerintem sem kereszténység. De bevallom, a te szerepedben sem nagyon találom a krisztusit, pedig biztos ott van valahol.
Gyéressy Károly
2021. május 06. 14:07
Nagy Gergely egy zsidógyerek. Több magyarázat nem is kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!