A filozófia tanítója

2021. május 15. 11:59

PhD, vagyis Philosophiae Doctor, a filozófia tanítója. Karácsony Gergely is az szeretett volna lenni, mielőtt felcsapott botcsinálta politikusnak.

2021. május 15. 11:59
null
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Nemzet

„Nyelvvizsga-bizonyítványt szkenneltem a minap egy ismerősömnek. Egy középfokút francia nyelvből és egy felsőfokút angolból. Ismerősöm ugyanis doktori iskolába jelentkezik, ott pedig követelmény, hogy a jelentkezési lappal e két dokumentumot is benyújtsa elektronikusan. Így van ez már évek óta idegennyelvi ismeretekben amúgy erősen deficites hazánkban.

PhD, vagyis Philosophiae Doctor, a filozófia tanítója. Karácsony Gergely is az szeretett volna lenni, mielőtt felcsapott botcsinálta politikusnak. De volt egy kis bibi a történetben, mégpedig az, hogy nem éppen kettő, de egy nyelvvizsgája sincs a szerencsétlennek. Így aztán – velem egyetemben – sokan azt sem értik, hogyan kapott diplomát az ezredfordulón, de az aztán végképp felfoghatatlan, milyen pozitív megkülönböztetés – diszkrimináció! – kellett ahhoz, hogy PhD-hallgató, sőt egyetemi adjunktus lehessen. Most pedig a hírek szerint azt akarja ismét elhitetni az ő népével, hogy kellő bölcsességgel és élettapasztalattal rendelkezik a miniszterelnöki hivatáshoz. Pedig egyszer már ebbe belebukott. Ugyanolyan csúfosan, mint a doktori iskolába.

Föltehetjük persze a kérdést, miért ne lehetne valaki nyelvtudás és doktori fokozat nélkül miniszterelnök. Nem volt ez soha előírt követelmény. Barátom mesélte a minap, hogy az ötvenes években édesanyja a nagyapjával sétált a Körös partján, amikor szembejött velük a halász. Köszönj szépen a mérnök úrnak, mondta a kislánynak az apukája. Kisvártatva megjelent a gáton az erdőkerülő. Üdvözöld, kislányom, a doktor urat, súgta halkan az öreg, és megemelte a kalapját. A flancos állami és kormányzati pozíciókban pedig a nép egyszerű gyermekei ültek a Karácsonyék által mostanság is oly bőszen hangoztatott esélyegyenlőség jegyében.”

Nyitókép: Isza Ferenc / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hanno
2021. május 16. 11:32
"Föltehetjük persze a kérdést, miért ne lehetne valaki nyelvtudás és doktori fokozat nélkül miniszterelnök. Nem volt ez soha előírt követelmény. " Pedig kellene, hogy legyenek követelmények. Nem csak a miniszterelnöki pozíció felé, de még egy parlamenti képviselőséghez is. Sok szakmát tudnék felsorolni, amihez engedélyek kellenek, pedig nem emberek millióinak sorsát befolyásolják.
youngboy
2021. május 16. 10:30
Csődlétrán felfelé kapaszkodó karrierista kókler. Nemcsak a FT interjúja meg az eddigi három hazai nagy bejelentése (Nyírtass, Debrecen, Budapest) volt csőd, nemcsak a XV. kerületi polgármestersége és most a főpolgármestersége (szegény Zugló, szegény Budapest!). Az egész életében ezt csinálta. Valamit elkezdett, nem fejezte be, nem járt sikerrel, valami nagyobba kezdett, ott is csődöt mondott, még nagyobba kezdett, s újabb csőd következett (persze ebbe az is beletartozik, hogy 2018-ban már volt miniszterelnök-jelölt és Dr. Miniszterelnök úr felmosta vele a padlót). De a nyelvtanulás is ilyen volt, meg amiről Lánczi András ír a Mandinerben ma szemlézett cikkében (a doktori fokozat csődje). Ám a legfinomabb likőrben érlelt meggy a hab tetején, az, ahogyan a vidéki gyökereivel hencegett szülőfalujában, ahol le se sz.rták, ott állt magányosan. Ami érthető, ha arra gondolunk, hogy a saját családja is szégyelli. Bátyja 2018-as nyilatkozatáról így számoltak be annak idején (s megvan a Neten az akkori videó is): "Karácsony László hangsúlyozta: öccsétől egészen eltérően gondolkodik a világról, a politikáról és nem tud közösséget vállalni testvére eszméivel. Elárulta, több Békemeneten is ott volt, mert úgy gondolta ő és a családja is, hogy fontos az újonnan megalkotott alaptörvény által rögzített hagyományos értékek melletti kiállás. A szövetség miniszterelnök-jelöltjének bátyja a Napi aktuális című műsor vendégeként hozzátette: Komoly értékválságot jelent az, hogy Karácsony Gergely korábban azt nyilatkozta, ha ő lenne a miniszterelnök, beletörölné a lábát az alaptörvénybe. Karácsony László szerint testvére szembemegy a gyökereivel." Nem csoda, hogy ott állt magányosan a kampánystábjával szemben. Örülhet, hogy nem uszították rá a falu kutyáit.
Levente
2021. május 16. 10:04
Nem Karácsonnyal kapcsolatban, hanem a PhD fordításáról általában. Azt mondani, hogy a PhD olyasmit jelent, hogy "A filozófia tanítója" nevetséges marhaság. Ha már valaki fordítani szeretné (nem tudom miért), akkor valami olyasmit lehetne mondani hogy "doktorátusa van". Egyszerűen így különböztetik meg a jogászoktól vagy az orvosoktól akiknek a foglalkozással jár a dr a nevük elé.
balsors
2021. május 15. 21:08
A nyelvvizsga nem követelmény, ez a másodlagos probléma, az elsődleges az, hogy a szellemi fogyatékosnak nem volt semmi érdemleges mondanivalója az interjún ezért kezdte a magasságát méregetni Orbán ellenében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!